Haastattelussa Axwell

Haastattelut · Stara.fi

Swedish House Mafian jäsenenä tunnetuksi tullut ruotsalainen DJ-tuottaja Axwell keikkailee nykyisin soolona konemusiikkitapahtumissa ympäri maailmaa. Elokuun lopussa hänen ympärilleen järjestettiin Tukholmassa massiivinen Carlsberg Where’s The Party? -areenatapahtuma.

Stara tapasi Axwellin ennen konserttia, jossa 12.000 katsojaa tanssi villisti Tukholman pimenevässä yössä. DJ-tuottaja käväisi kesällä myös Suomessa, kun hän esiintyi Helsingissä Summer Sound Festivalin lavalla. Keikka oli miehen mieleen ja suomalaisyleisö jätti hänelle hyvän tunnelman.

– Se oli uskomatonta. Aivan kuin olin toivonutkin. Olin siellä myös viime vuonna, ja se oli ensimmäinen kertani Suomessa. Ajattelin, että ”Herranjestas, tämä on uskomatonta!” Yleisö oli fantastinen ja tänä vuonna vieläkin parempi. Viihdyin todella hyvin. Suomalaisyleisö on hyvin energistä, Axwell kertoi Tukholmassa.

DJ-kulttuuri on kokenut parissa vuosikymmenessä suuren muutoksen, kun käytettävä formaatti on muuttunut ensin vinyylilevyistä CD-levyiksi ja sitten MP3-tiedostoiksi. Nykyisin koneet pitävät huolen siitä, että MP3-miksaukset onnistuvat. Siksi moni pitää oikean DJ:n merkkinä sitä, että hän osaa miksata kappaleita saumattomasti yhteen myös perinteisillä vinyylilevyillä.

Axwell soitti uransa alkuvaiheessa keikoillaan musiikkia vinyylilevyiltä, mutta hän ei kuitenkaan koskaan oppinut miksaamaan niillä. Siksi mies ei pidä merkityksellisenä sitä, että DJ on aikoinaan soittanut vinyyliä.

– Minusta sillä ei ole merkitystä. Vinyylillä biitin saaminen kohdalleen oli minulle todella vaikeaa. Se oli suuri haaste. Kaikki ajattelivat, että biittimiksaaminen oli se juttu. Se oli DJ-keikoissa aikoinaan hienoa, mutta myös suuri haaste, Axwell myönsi Staralle.

– Minusta sitä ei kuitenkaan tarvitse olla tehnyt. Nyt arvostan, ettei tarvitse enää tehdä sitä. Tärkeintä on kuitenkin, ettei tarvinnut kantaa raskaita levyjä. En enää soita vinyylejä, koska ne ovat niin isoja ja raskaita. Kuuntelen musiikkia vinyylilevyiltä kotona, mutta pidän siitä, että keikkailen USB-tikun kanssa.

Kuva: Stara
Kuva: Stara

Axwell pitää erityisen tärkeänä sitä, että DJ ottaa yleisön haltuun pelkän levynsoiton lisäksi.

– Nykyisin se on hyvin tärkeää, koska tämänkaltaiset musiikkitapahtumat ovat muodostuneet yhtä suureksi kuin mitkä tahansa muut konsertit. Jotta voi pitää hyvän konsertin, siihen tarvitaan hyvää vuorovaikutusta yleisön kanssa, Axwell kertoi Staralle.

– Jos soitamme pienellä pimeällä klubilla 300 ihmiselle, niin silloin ei ehkä tarvita suurta show’ta, mutta kun soitetaan stadioneilla kymmenilletuhansille ihmisille, pitää heille tarjota jotain enemmän.

Kaikilla DJ-tähdillä kontakti yleisöön ei kuitenkaan ole kovinkaan kiitettävällä tasolla. Ahkera keikkailu auttaa kuitenkin luomaan yhteyden yleisön kanssa.

– Luulen, että DJ-keikkailu on sellaista, jota voi tehdä useampi ihminen kuin esimerkiksi kitaransoittoa. Monet heistä pitävät ehkä mukavana musiikin tekemistä makuuhuoneessa, mutta esiintymislavalle nouseminen voi olla heille hieman vaikeaa.

– Voi olla vaikeaa esiintyä kymmenientuhansien ihmisten edessä, mutta he varmasti oppivat sen harjoituksen myötä. Viiden vuoden päästä he jo keskustelevat yleisön kanssa.

Axwellista aikoinaan tähden tehnyt konemusiikin tehokolmikko Swedish House Mafia lopetti toimintansa viime vuoden marraskuussa, jolloin yhtyeen jäsenet lähtivät kukin tekemään soolouraa. Ero tapahtui sopuisasti.

– Pidämme aina yhteyttä. Olemme nähneet toisiamme kesän aikana ja soittaneet samoilla festivaaleilla. Minä ja Sebastian soitamme keskiviikkoisin yhdessä Ibizalla. Nyt me kaikki tarvitsemme kuitenkin aikaa omalle luovuudelle ja selvittämään mitä voimme saada aikaiseksi itsenäisesti. Haluamme nyt pitää hauskaa musiikin kanssa.

Paluuta ei ole kuitenkaan Axwellin mukaan luvassa.

– Ei. En usko.

Axwellin soolouran läpimurtohitti oli vuonna 2006 hänen omalla nimellään julkaistu single Watch The Sunrise, jonka soundimaailma oli hyvin baleaarinen. Vastaavaa materiaalia Axwellilta ei ole sittemmin saatu, mutta nyt mies vihjasi julkaisevansa sellaista jo lähitulevaisuudessa.

– Hyvin pian. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että sellainen soundimaailma on parhaillaan tekemässä paluuta. Se on kovassa nousussa undergroundissa juuri nyt, joten se tulee takaisin, Axwell lupasi.

Monilla DJ-tuottajilla on samanaikaisesti useita eri projekteja eri nimillä. Eräs Axwellin vähemmän tunnettu projekti on Mambana, jonka hitti No Reason nousi vuosia sitten suureen suosioon varsinkin houseklubeilla. Kevyttä vokaalihousea esittävän projektin paluuta ei ole näköpiirissä.

– Huh, en edes tiedä missä muut yhtyeen jäsenet nykyisin ovat. Luulen, että laulaja on työskentelemässä jossain päin Afrikkaa, joten on hyvin hankalaa löytää kaikki. Ehkä tulet kuitenkin vielä kuulemaan jotain joka kuulostaa siltä.

Suomalaisittain hyvin mielenkiintoinen Axwellin kappale on vuonna 2007 julkaistu I Found You, jonka laulajana toimii suomalainen tanssija- ja laulajalahjakkuus Charles ”Max C” Salter. Axwell kertoi Staralle miten yhteistyö aikanaan sai alkunsa hyvin nimekkään tahon suosituksesta.

– Siis suomalainen Max C… Stonebridge suositteli häntä minulle. Kuulin sitten demoilta hänen fantastista lauluääntään. Hän tuli ruotsinlaivalla Helsingistä Tukholmaan minun studiolleni ja teimme kappaleen. Fantastinen kaveri.

Suomesta löytyy nykyisin useita kansainvälisen tason DJ-tuottajia, joiden hitit soivat niin Ruotsissa kuin Ibizallakin. Axwellilla oli kuitenkin jostain syystä musta aukko suomalaisen musiikin saralla.

– En tunne kovin montaa uutta suomalaista artistia. Muistan vanhat hyvät, joita ovat Bomfunk MC’s ja JS16. He ovat vanhoja, mutta legendaarista. He olivat aikoinaan todella suosittuja. Ja Darude myös, tietenkin. Monet DJ:t soittavat edelleen Sandstormia.