Beatles-kappaleiden oikeudet Paul McCartneylle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

The Beatles -yhtyeessä 1960-luvun alkupuolella maailmanhistorian suosituimpien rocktähtien joukkoon noussut Paul McCartney käväisi pari vuotta sitten konsertoimassa Suomessa. Hän esiintyi viime vuonna myös Nirvana-yhtyeen riveissä New Yorkin Madison Square Gardenissa järjestetyssä juhlakonsertissa.

Nyt Paul McCartneyn kerrotaan olevan viimein saamassa itselleen oikeudet Beatles-yhtyeen kappaleisiin. Oikeudet kuuluivat aikaisemmin edesmenneelle Michael Jacksonille, joka osti ne huutokaupassa ATV Music -musiikkikustantamon muodossa vuonna 1985. Tempaus viilensi McCartneyn ja Jacksonin välit, sillä 71-vuotias laulaja olisi halunnut oikeudet itselleen.

Aivan heti Paul McCartney ei kuitenkaan saa kaikkien kappaleiden oikeuksia itselleen. Vuonna 1976 säädetyn Yhdysvaltalaisen lain mukaan ennen vuotta 1978 tehtyjen kappaleiden oikeudet siirtyvät niiden kirjoittajalle 56 vuoden päästä säveltämisestä. Tämä tarkoittaa, että McCartney saa ensimmäisten Beatles-kappaleidensa oikeudet takaisin vuonna 2018. Esimerkiksi Let It Be -kappaletta hän joutuu The Guardian -lehden mukaan odottamaan vuoteen 2026 asti.

Mikäli Paul McCartney kuolee ennen kappaleiden saapumista 56 vuoden ikään, niiden oikeudet siirtyvät hänen perijöilleen. Michael Jacksonin huhuttiin suunnittelevan oikeuksien luovuttamista McCartneylle ennen kuolemaansa, mutta tähden testamentista ei löytynyt mainintaa ATV Music -musiikkikustantamosta tai kappelista ja niin ikään ne siirtyivät popin kuninkaan perikunnan nimiin.