Elokuva-arvostelussa Kirottu

Elokuvat · Tim Isokivi

Kummitus- ja riivausaiheiset elokuvat ovat jälleen kovaa valuuttaa Hollywoodissa, mikä näkyy esimerkiksi Paranormal Activity -elokuvasarjan saavuttamasta hurjasta suosiosta. Tuoreessa Kirottu (The Conjuring) -elokuvassa palataan kuitenkin lukuisia muita uusia kauhuelokuvia vahvemmin 1970-luvun kauhuelokuvien tunnelmiin.

Elokuvan tapahtumien väitetään perustuvan yliluonnollisia ilmiöitä tutkivan pariskunnan, Ed (Patrick Wilson) ja Lorraine Warrenin (Vera Farmiga) todellisiin kokemuksiin. Pariskunta pyydetään tutkimaan Rhode Islandin osavaltiossa sijaitsevassa maatalossa asuvaa perhettä koettelevia outoja tapahtumia. Outo voima tuntuu uhkaavan erityisesti perheen tyttäriä ja Carolyn-äitiä (Lili Taylor). Pian Warrenit huomaavat törmänneensä uransa kammottavimpaan ja vaarallisimpaan riivaustapaukseen.

Kirottu-elokuvan ohjaaja James Wan muistetaan esimerkiksi ensimmäisestä Saw-elokuvasta ja vuonna 2011 ilmestyneestä kummituselokuvasta Riivattu (Insidious). Viimeistään tuoreimmalla työllään Wan osoittaa olevansa yksi tämän hetken taitavimmista ohjaajista kauhuelokuvien saralla. 1970-luvulle sijoittuva elokuva luottaa nopeiden säikäytysten sijaan vahvaan ja painostavaan tunnelmaan.

Elokuvan väitetystä tosipohjaisesta taustasta voi olla montaa mieltä, ja välillä tarinan uskonnollinen viesti käy jopa häiritsevän läpitunkevaksi. Kirottu ei myöskään yritä keksiä pyörää uudelleen eikä varsinaisesti yritä vältellä lajityypin kliseitä. Nämä seikat jäävät kuitenkin toissijaisiksi, sillä kyseessä on ehdottomasti yksi viimeaikojen toimivimmista, tyylikkäiten toteutetuista ja oikeasti pelottavimmista kauhuelokuvista. Uudeksi Manaajaksi tai Poltergeistiksi ei Kirotusta ole, mutta ainakin näiden elokuvien vaikutus paistaa elokuvasta positiivisella tavalla läpi.

Lajityyppi: Kauhu

Ohjaaja: James Wan

Pääosissa: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston

Ensi-ilta: 23.8.2013

Kesto: 1h 51 min

Ikäraja: 16

Pisteet: 4/5