Ystävillä merkittävä vaikutus terveyteen – yksinäiset sairaampia

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sosiaalisesti aktiivisilla ihmisillä on yleensä laaja ystäväpiiri. Kavereita asuu jokaisessa maailmankolkassa, eikä heillä koskaan ole puutetta ystävistä esimerkiksi yhteisen illanvieton merkeissä. Tuoreen tutkimuksen mukaan ystävillä on tärkeä merkitys ihmisten terveydentilassa.

Yksinäiset ihmiset sairastuvat helpommin syöpään ja sydänsairauksiin. Väite perustuu Amreican Sociological Associationin tekemään tutkimukseen. Tiedemiehet totesivat, että omissa oloissa viihtyvät ihmiset ovat suuremmassa riskiryhmässä sairastua verenkierto-ongelmiin kuin he, joilla on ympärillään ystäviä.

Mikäli ihmisellä ei ole lähipiirissään kuin yksi tai muutama aito ystävä, on hänellä 24 prosenttia suurempi riski sairastua syöpään ja 12 prosenttia suurempi riski kuolla sydänsairauteen kuin niillä, kenen lähipiiriin kuuluu enemmän ystäviä. Tutkimustulos koski erityisesti miehiä, Men’s Health paljastaa.

Kaverit pitävät ihmisen terveenä ja heidän läsnäolonsa suojelee erilaisilta stressitekijöiltä. Pelkästään ystävien tuki saattaa vaikuttaa syöpäkasvainten kehittymisen määrään alentavasti. Mikäli ihminen ei omista tarpeeksi sosiaalisia kontakteja elämässään ja viettää päivänsä pienissä piireissä, on hänen vastustuskykynsä myös huomattavasti heikommalla tolalla kuin niillä, jotka tapaavat paljon muita ihmisiä. Lisäksi yksinäisyys lisää masennusta. Kaikki siis kipin kapin ulos ja elämään sekä suhteita kartuttamaan.