Tiedemiehet selvittivät: Miksi särkynyt sydän sattuu fyysisesti?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vaikka Mamba laulaa: ”Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä”, ovat sydänsurut joskus jopa niin musertavia, että ihmisen tuntuu vaikealta jatkaa elämässään eteenpäin. Nyt tiedemiehet kertovat, miksi särkynyt sydän sattuu niin valtavasti.

Jotkut ovat varmasti miettineet, johtuvatko sydänsurut pelkästään tunteista, vai tapahtuuko ihmisen fysiikassakin jotain, mikä saa sydämen tuntumaan musertuneelta. AsapSCIENCE-YouTube -kanavan mukaan tunnepuolen kiputilat havainnoidaan samassa aivojen osassa kuin fysikaaliset kivut.

Tutkimukset ovat todistaneet, että ihminen tahtoisi usein mielummin onnettomuuteen kuin joutuisi kokemaan sydänsuruja. Tämä siksi, että molemmista aiheutuu tuntuvaa kipua. Rakkauselämän päättyessä ihminen kokee samoja tuntita kuin hylätyksi tulleena. Hänen stressihormonitasonsa kasvaa ja mielihyvähormonien tuotanto laskee. Tästä aiheutuu masennusta ja ahdistusta.

Sydänsuruista selviää parhaiten muiden tuella. Toisten henkilön läsnäolo vähentää usein kiputasoa. Ihminen on laumaeläin ja parhaiten hän selviää vaikeuksista toinen toistaan auttamalla.