City-hiirillä suuremmat aivot kuin maalaisserkullaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Olemme usein kertoneet kaupunkioloihin sopeutuneista eläimistä, kun esimerkiksi lähiöissä touhuilevat karhut ovat opetelleet tyhjentämään roska-astioita tai viemään niitä jopa lähemmäs pesäänsä. Nyt amerikkalaisbiologit ovat osoittaneet, että kaupunkioloihin sopeutuneilla villieläimillä saattaa olla lajitovereitaan suuremmat aivot.

Tutkimus kiteyttää väittämän, jonka mukaan villieläimimet kehittyvät keskeliäimmiksi kaupunkioloissa, ja tutkijoiden mukaan toiset city-eläimet ovatkin evoluution myötä onnistuneet kasvattamaan aivokapasiteettiaan kaupunkioloihin sopivaksi. Vaikka eläimet toteuttavat luonnolleen ominaisia viettejä, joutuvat ne jatkuvasti myös keksimään uusia ruoanmetsästyskeinoja.

Biologi Emilie Snell-Rood paljasti, että esimerkiksi eräillä kaupungissa asuvilla hiiri- ja myyrälajeilla on peräti kuusi prosenttia suuremmat aivot kuin luonnossa elävillä lajitovereillaan. Tämä ei kuitenkaan päde Daily Mailin mukaan jokaiseen lajiin, sillä samassa selvityksessä ilmeni, että lepakoilla ja päästäisillä aivojen koko pienenee kaupungeissa.