Etkö halua näyttää turistilta? Vältä sitten nämä perusvirheet

Lifestyle Matkailu · Terhi Piiroinen

Etenkin suosituissa matkakohteissa ei voi välttyä muilta turisteilta. Perinteisen turistin tunnusmerkkinä lienee kartta, kaulassa roikkuva kamera, vyölaukku, olkihattu ja punakka iho. Kuinka sitten voi helposti välttää hölmöltä turistilta näyttämisen?

Turistit ovat yleensä kaikkien tiellä, koska he jäävät seisoskelemaan hölmistyneenä kadunkulmiin tai keskelle tietä, koska eivät yksinkertaisesti tiedä mihin suuntaan heidän on seuraavaksi mentävä. Jotta matkamies osoittaisi olevansa paikallisia ihmisiä kunnioittava, kannattaa mietintähetki pitää vilkkaan kadun sijaan esimerkiksi läheisen puiston penkillä tai kahvilassa.

Kannattaa myös tutustua matkakohteen perustietoihin jo ennen reissua. Huomion on otettava perusnähtävyyksien, selviytymisoppaiden ja kaupungin pääkatujen lisäksi myös vallitsevat sääolosuhteet. Reissussa ei myöskään ole järkevää kanniskella suurta karttaa mukana, jonka levittämiseen vaaditaan kokonainen ruokapöytä. Pienet taskukartat tai kännykän navigaattorit ovat oiva apu, Huffington Post vinkkaa.

Vaikka matkakohteessa ei tarvitsekaan välttämättä osata paikallista kieltä, kannattaa perusfraasit opetella. Kiitos ja ole hyvä lienevät ne yleisimmät ja eniten hymyä aiheuttavat sanaparret. Reissussa on hyvä muistaa, että vierailee toisen kotikaupungissa, jossa pitää myös kunnioittaa paikallisia ja paikan kulttuuria. Örveltäminen ja epäkunnioittava käytös aiheuttavat yleensä mielipahaa myös muissa turisteissa.