Arman Alizad selviytyi 45 asteen pakkasessa: ”Vaikein kuvausmatka ikinä”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tänään JIM-kanavalla kello 21.00 esitettävässä Arman ja viimeinen ristiretki -ohjelmassa Arman Alizad suuntaa Pohjois-Siperiaan tutustumaan arktisella alueella äärimmäisen karuissa oloissa elävän Nenetsien paimentolaiskansan arkeen.

Kuva: Arman Alizad
Kuva: Arman Alizad

Kohteeseen päästiin Moskovan kautta, josta oli tosin vielä kolmen vuodenkauden junamatka ja sen jälkeen vuorossa vielä vuorokauden matka autolla ja moottorikelkalla.

– Kun tiet loppuivat kokonaan, eivätkä autot enää kulkeneet, jatkoimme moottorikelkalla kunnes pääsimme paimentolaiskansa Nenetsien luokse keskelle tundraa. Asuin Reddikin ja hänen nelihenkisen perheensä kanssa. Lähimmän naapuriperheemme teltta oli 25 kilometrin päässä, Arman Alizad kertoi reissustaan.

Kuva: Arman Alizad
Kuva: Arman Alizad

Paimentolaisten alueella oli kuvaushetkellä pakkasta 45 astetta ja sisällä kodassa niin ikään pakkasta 42 astetta. Kerran päivässä lämmitettiin kamiina, jossa tehtiin samalla myös ruokaa. Arjessa selviytyminen oli rankkaa, kun polttopuutkin haettiin 30 kilometrin päästä.

– Nenetsit ovat kovimpia ihmisiä keitä olen tällä planeetalla koskaan tavannut. Voidaan puhua oikean elämän supersankareista. He tuntevat tundran kuin omat taskunsa. He pystyvät navigoimaan valtavalla alueella ilman kompassia, gps-laitteita tai minkäänlaista apua. Tämä kaikki, vaikka olisi lumimyrsky ja näkyvyyttä olisi 10 metriä. Jos lumimyrsky yltyy niin pahaksi, ettei kotiin voi ajaa poronhoitoreissulta, he kaivavat reiän maahan ja nukkuvat siellä kunnes myrsky taantuu, Arman kertoi.

– Kuvausmatkamme oli vaikein ikinä. Vietimme kaksi viikkoa ääriolosuhteissa, joissa ei voinut pakkasen takia nukkua ja kuvauskalustokin oli jatkuvasti vaarassa hajota. Vodkaa piti juoda koko ajan. Nenetsien ruokavalio koostuu lähinnä sokerista, hillosta, leivästä ja hiilihydraateista. Söimme kuitenkin jonkun verran poroa. Poro tapetaan köydellä kuristamalla, sillä verta ei valuteta maahan. Poron jokainen solu on arvokas.