Elokuva-arvostelussa Rush

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Formula 1 -kisojen legendaarisesta taisteluparista James Huntista ja Niki Laudasta kertovan elokuvan tiedettiin jo ennalta kiinnostavan autourheilun ystäviä. Merkittävämpää on kuitenkin tarkastella, miten Oscar-voittajaohjaaja Ron Howard onnistui kosiskelemaan toimintadraamalla sitä yleisön osaa, joka ei moottoreiden pärinästä syty.

1970-luvulle sijoittuva Rush on intensiivinen ja monelta osin ennalta-arvattava formulatarina, mutta katsoja kyllä pidättelee hengitystään viime metreille saakka, mikäli ei tunne kuuluisaa F1-kertomusta. Komea brittiplayboy ja itävaltalainen perfektionisti vastakkain – asetelma on kuin lukion käytäviltä, joissa kohtaavat koulun suosituin poika ja kaikessa muussa paitsi älyssä kakkoseksi jäävä nörtti.

Paitsi että Daniel Brühlin Niki Lauda -tulkinnassa on myös ironiaa, mustaa huumoria ja ”rotannaaman” taakse piiloutuvaa voimaa. Karismaattinen Chris Hemsworth jää miltei kakkoseksi sinnikästä itävaltalaiskuskia näyttelevälle saksalaistähdelle. Naiskauneus on elokuvassa sivuosassa, sillä niin kuin James Huntin talli-isäntä Hesketh (Christian McKay) asian ilmaisee – naisiakin enemmän miehet rakastavat autoja.

Olivia Wilde ja Alexandra Maria Lara tuovat kaivattua lämpöä ja lisädraamaa kilpailunhimoisten miesten elämään. Toimintadraama kuvaa suurimmaksi osaksi vuoden 1976 F1-kautta, jonka aikana Lauda loukkaantuu hengenvaarallisesti. Onnettomuus on eräänlainen kliimaksikohta, jonka jälkeen draaman sisäinen jännite muuttaa muotoaan.

Formulakuskien kaksintaistelu saa tunteellisempia ulottuvuuksia, ja kilpailun tarpeelle esitetään kysymysmerkki. Onhan vihollinenkin silti ihminen ja kenties myös hyvä mies. Elokuvan sankarillinen asetelma ja siinä esiintyvien kuskien urheus on omaa luokkaansa, ja antanee katsojalle kuin katsojalle kohottavan elokuvakokemuksen.

Lajityyppi: Draama, toimintaOhjaaja: Ron HowardPääosissa: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Stephen Mangan, Christian McKay, Julian Rhind-Tutt, Jamie de Courcey, Natalie Dormer.Ensi-ilta: 13.9.2013Kesto: 2 h 03 minIkäraja: 12

Pisteet: 4/5