Upea optinen harha olohuoneen lattialla – maailman coolein matto?

Lifestyle Viihdeuutiset · Stara.fi

Ihmissilmä näkee ajoittain asioita, jotka eivät ole totta, vaan joita aivot ainoastaan luulevat oikeiksi. Eräs tällainen esimerkki esiteltiin taannoin Red Dot Design -tapahtumassa, jossa palkitaan maailman parhaita design-tuotteita. Kyseessä on matto, joka tuottaa optisen harhan.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Yksikseen lattialla ollessaan matto näyttää hieman sahalaitaisia mustavalkoisia kaloja, mutta tilanne muuttuu kertaheitolla, kun maton päälle asetetaan sen kanssa samaan kokonaisuuteen kuuluva pöytä. Pöydässä on nimittäin juuri oikean levyisiä aukkoja, jotka muodostavat yhdessä maton kanssa niin sanotun moire-ilmiön, joka saa kalat yllättäen uimaan tyylikkäästi.

Samaa moire-ilmiötä nähdään ajoittain myös televisioruuduissa, vaikka studion henkilökunta yrittää kovasti välttää sitä. Oikeankokoisella tiheällä raidoituksella varustettu paita alkaa joskus niin sanotusti väpättämään televisioruudussa.