Elokuva-arvostelussa Jobs

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Miten ihminen voi menestyä? Applen perustaja Steve Jobs oli eräs aikamme ylistetyimmistä teknologianeroista. Harva on saavuttanut elämässään asioita, joita hän onnistui tekemään. Kysymys on kuitenkin myös siitä, millä hinnalla.

Joshua Michael Sternin ohjaama Jobs-elämäkertaelokuva vastaa molempiin kysymyksiin tarinalla koulunsa kesken jättäneestä hippinuorukaisesta, joka käänsi yksilöllisyyden korostamisen ja maailman muuttamisen tarpeensa lopulta realistisiksi teoiksi. Siinä on opeteltavaa kaikille.

Elokuvan näyttelijävalinnat herättivät alussa hämmennystä, sillä intohimoisimpien Jobs-fanien mielestä Ashton Kutcher ei ollut oikea valinta visiönäärijohtajan rooliin. Tämän toteamuksen jälkeen voi sanoa, että näyttelijä on omaksunut kiitettävästi olennaisia elementtejä Jobsin persoonasta.

Hänen tulkinnassaan korostuu karisma, jolla ihmisiin pystyy vaikuttamaan. Kuten Kutcherin esittämä päähenkilö toteaa, maailmaa muuttavat yksilöt tunnistaa siitä, ettei heitä voi jättää huomiotta. Sellaisen voiman haluaisi jokainen, mutta kaikilla sitä ei ole. Elokuva kannustaa kokonaisuudessaan kapinallisuuteen ja sen tajuamiseen, ettei sääntöjä oikeastaan ole.

Suuri osa ihmiskunnan edelläkävijöistä on rikkonut oman aikansa käytäntöjä ja sittemmin menestynyt. Osa on leimattu hulluiksi ja rikollisiksi. Jobsin tarina inspiroi, koskettaa ja kenties avaa myös yleisön silmiä. Joskus elokuva piristää paremmin kuin tunnin lenkki luonnossa. Suomalaisittain elokuvassa on erityisen mielenkiintoista Applen suomalaistaustaisen sijoittaja Mike Markkulan rooli yhtiön historiassa.

Lajityyppi: Draama, elämäkertaOhjaaja: Joshua Michael SternPääosissa: Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, Lukas Haas, Ron Eldard, James Woods, Amanda Crew, J.K. Simmons, Matthew Modine, David Denman.Ensi-ilta: 20.9.2013Kesto: 2 h 07 minIkäraja: 12

Pisteet: 4/5