Lihomiselle löytyi uusi syy: Vika onkin työkavereissa?

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Monesti työhyvinvoinnista keskustellessa puhutaan ergonomisista työntekoasennoista ja esimerkiksi istumatyötä pidetään yleisesti riskialttiina terveyden kannalta varsinkin pitkällä aikavälillä ajateltuna. Nyt uusimman tutkimuksen mukaan työpaikalla on muitakin syitä lihomiseen.

Nimittäin työkaverit.

Plos One -sivuston julkaisemassa tutkimuksessa esitetään, että ylipainoisten kollegoiden kanssa ajan viettäminen voi lopulta saada henkilön kerryttämään itselleen kiloja. Mitä enemmän tutkimukseen osallistuneet kommunikoivat liikalihavan työkaverin kanssa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hekin lihoivat.

Lihavuus tarttuu -henkinen tutkimus perustuu siihen ajatukseen, että ihminen mukautuu sosiaaliseen ympäristöönsä. Pelkästään perhe-elämä ja ystävät eivät vaikuta merkittävästi, sillä viettäähän ihminen elämästään suuren tuntimäärän työpaikalla.

Tutkimuksen kirjoittajan Elizabeth Rulan mukaan roskaruoalla eläviä kollegoita ei tarvitse vältellä, kunhan heidän vaikutuksensa tiedostaa ja sen pyrkii torjumaan esimerkiksi pitämällä palavereita kävelyllä.