NSA keräsi vuodessa 250 000 000 käyttäjän kontaktilistat: ”Facebookista, Gmailista, Hotmailista…”

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Yksityisyyden suoja sai taannoin valtavan kolauksen, kun paljastui, että Yhdysvaltojen tiedustelipalvelu NSA pääsee vapaasti tutkimaan lähes mitä tahansa tietokantoja sekä jopa yksittäisiä matkapuhelimia. Sillä on suora pääsy maailman suurimpiin verkkopalveluihin, kuten Facebookiin, Gmailiin ja Hotmailiin.

Nyt The Washington Post -lehti on paljastanut saaneensa käsiinsä NSA:n salaiseksi luokitellun sisäisen muistion, jossa paljastetaan lisätietoja viraston harrastaman vakoilun laajuutta. NSA jatkaa tietojen hankintaa, eikä kohu ole vaikuttanut toimintaan.

– Viime vuonna NSA keräsi yhdessä päivässä 444.743 käyttäjän osoitekirjat Yahoosta, 105.068 Hotmailista, 82.852 Facebookista, 33.697 Gmailista ja 22.881 käyttäjän osoitekirjat muista palveluista, Washington Post uutisoi.

– Luvut ovat esimerkki tyypillisestä päivän keräysmäärästä, kun vuodessa niitä kerätään yhteensä 250 miljoonan käyttäjän osoitekirjat. Joka päivä NSA kerää noin 500.000 käyttäjän kaverilistat chat-palveluista ja webmaileista.

NSA ei saisi kerätä materiaalia Yhdysvaltojen maaperällä, mutta tietoliikenne kulkee usein muiden maiden kautta, ja silloin NSA saa mielestään kerätä kaiken tiedon myös oman maansa kansalaisista.