Stara NSA

Digi Viihdeuutiset

Skandaali: Yahoo skannaa käyttäjien kaikki sähköpostit NSA:n pyynnöstä

Äskettäin paljastui, että jopa 500 miljoonan Yahoo!-internetyhtiön asiakkaan käyttäjätiedot salasanoineen olivat päätyneet jo vuosia sitten rikollisten käsiin. Nyt uutistoimisto Reuters raportoi paljastuksesta, jonka mukaan Yahoo! skannaa kaikki käyttäjiensä sähköpostit viranomaisten pyynnöstä.

Uutistoimiston mukaan nettiyhtiö on rakentanut salaa ohjelmiston, joka tutkii reaaliajassa yhtiön jokaisen asiakkaan sähköpostit Yhdysvaltojen viranomaisten, kuten NSA:n ja FBI:n, antamien tietojen pohjalta. Salaa tutkittuja viestejä on satoja miljoonia kappaleita. Paljastuksen tekivät kolme yhtiön entistä työntekijää.

Tähän saakka on ollut tiedossa, että NSA:lla on ollut pääsy yhdysvaltalaisten nettiyhtiöiden käyttäjätietoihin. Nyt paljastunut tapaus on kuitenkin ensimmäinen, jossa yhtiö on käynyt väitteiden mukaan läpi jokaisen palvelujensa kautta kulkeneen sähköpostin esimerkiksi epäilyttävien lauseiden ja liitteiden varalta.

Vielä ei ole tiedossa mitä käyttäjiensä tietoja Yahoo! on vuotanut viranomaisille. Yhtiö ja NSA eivät kumpikaan suostuneet kommentoimaan paljastusta Reutersille.

Viihdeuutiset

Edward Snowden: NSA-työntekijät levittelevät kuluttajien alastonkuvia

Informaatioteknologian ajan suurimpiin sankareihin lukeutuva Edward Snowden paljasti taannoin, että Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu NSA vakoilee ihmisiä ympäri maailmaa. Organisaatiolla on vapaa pääsy tietoon lähes kaikissa amerikkalaisissa verkkopalveluissa Googlesta Microsoftiin ja Facebookista Dropboxiin.

Huolestuttavinta on kuitenkin, että NSA pääsee käsiksi myös matkapuhelinten tiedostoihin. Nyt Snowden on paljastanut The Guardian -lehden haastattelussa nähneensä kuinka NSA:lla töissä olevat henkilöt levittivät toisilleen satunnaisilta kansalaisilta vakoilemiaan alastonkuvia. Sellaisia huomatessaan nuoret miehet esittelivät löydöksiään auliisti toisille työntekijöille.

Snowdenin mukaan työntekijät käyttävät lähes rajattomia resursseja myös esimerkiksi tyttöystäviensä vakoiluun. Kaiken lisäksi kaikki tiedot tallennetaan mahdollisia jatkotoimia varten NSA:n valtavaan arkistoon.

Viihdeuutiset

NSA tiesi internetin turva-aukosta jo vuosia – käytti sitä vakoiluun

Kerroimme aiemmin tällä viikolla internetistä löytyneestä Heartbleed-haavoittuvuudesta, joka aiheutti internetin historian vakavimman turva-aukon lukemattomissa verkkopalveluissa. Nyt Bloomberg-talouslehti on paljastanut, että Yhdysvaltojen vakoiluorganisaatio NSA tiesi aukosta jo vuosien ajan ja käytti sitä vakoillakseen nettikäyttäjiä.

Heartbleedin kautta muun muassa Google, Gmail, Applen palvelut, Dropbox, Facebook, Tumblr, Twitter, Yahoo ja SoundCloud olivat haavoittuvaisia, ja niiden käyttäjien tulee vaihtaa salasanansa heti.

Bloombergin mukaan NSA on käyttänyt Heartbleediä ja satoja muita turva-aukkoja vakoiluun. Jo aiemmin on selvinnyt, että NSA:lla on suora yhteys kaikkien edellä mainittujen sekä tuhansien muiden verkkopalvelujen tietoihin ja eri valmistajien matkapuhelimiin. Yhdysvalloissa laki kieltää NSA:lta kotimaan kansalaisten vakoilun, mutta paljastusten mukaan NSA on vakoillut myös heitä.

Viihdeuutiset

Edward Snowden: NSA katselee tietokoneiden kameroita salaa – tallentaa nettiseksikuvia!

Kerroimme joulukuussa, että Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI vakoilee lukemattomien ihmisten tietokoneissa olevien nettikameroiden kautta käyttäjien tietämättä asiasta. Tiedot perustuivat FBI:n teknologiaosaston entisen työntekijän, Marcus Thomasin, lausuntoon. Nyt asiasta on saatu lisätietoa.

Nyt The Guardian on tehnyt samankaltaisen paljastuksen amerikkalaisesta NSA-tiedustelupalvelusta. Edward Snowdenin tietojen mukaan NSA ja Britannian GCHQ tekivät yhteistyötä vakoillakseen ihmisiä tietokoneiden nettikameroiden kautta. Organisaatiot keräsivät suuren määrän kuvia, joiden joukossa on tietojen mukaan myös runsaasti ihmisten yksityisistä nettiseksisessioista tallennettua materiaalia.

The Guardianin mukaan Optic Nerve -nimisessä projektissa tallennettiin nettikameroiden kuvia yhteensä 1,8 miljoonalta Yahoo!-palvelun käyttäjältä puolen vuoden aikana vuonna 2008. Tuolloin projekti oli vasta kokeilussa. Sittemmin projekti on otettu varsinaiseen käyttöön. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan käyttäjän nettikamerasta tallennettiin kuva viiden minuutin välein, mutta vain, jos käyttäjä ”näytti terroristilta”. Peräti 3 – 11 prosenttia tallennetuista kuvista on pornografisia.

Viihdeuutiset

Jokaisesta iPhonesta NSA:n vakoilukone: ”Pahempi kuin pahin painajaisesi”

Yhdysvaltojen NSA-tiedustelupalvelun vakoilukohu jatkaa paisumistaan. Muutama päivä sitten saksalaislehti kertoi, että NSA on asentanut vakoiluohjelmistoja ja -laitteita tietotekniikkaan sekä ennen laitteiden myymistä että vasta matkalla postissa asiakkaalle. Takaovia on lukuisten valmistajien tuotteissa, ja erityisesti ulkoisissa kovalevyissä.

Sydney Morning Herald -lehden tuorein paljastus koskee Applen iPhone-älypuhelimia, jotka ovat lehden tietojen mukaan täysin NSA:n käytettävissä. Saksassa järjestetyssä seminaarissa puhuneen tietoturva-asiantuntija Jacob Appelbaumin mukaan NSA saa asennettua jokaiseen iPhoneen vakoilusovelluksen, jonka avulla se pääsee käsiksi kaikkeen puhelimen sisältämään tietoon. Näin ollen NSA voi esimerkiksi käyttää puhelimen kameraa ja mikrofonia sekä tallentaa niiden materiaalia arkistoonsa käyttäjän tietämättä.

– Mitä tulen nyt näyttämään, on ranteet-auki -masentavaa. Pahempaa kuin pahin painajaisesi, Appelbaum totesi seminaarissa.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

NSA:lla on lisäksi käytössään kannettavia jatkuvan aallon generaattoreita, joiden avulla se pystyy tarkkailemaan tietokoneen näyttöä ja näppäimistöä, vaikka tietokone ei olisi yhteydessä internetiin. Tiedustelupalvelun ei tarvitse olla kovin lähellä laitetta, sillä sen Nightstand-laite kykenee ottamaan yhteyden puhelimeen 13 kilometrin päästä. Vielä ei ole tiedossa onko Apple tietoisesti järjestänyt NSA:lle takaportin laitteisiinsa. Apple ja NSA eivät suostuneet kommentoimaan tietoja lehdelle.

Pari viikkoa sitten paljastui, että Yhdysvaltojen salainen palvelu on kieltänyt presidentti Barack Obamaa käyttämästä iPhonea. Tuoreet paljastukset osoittavat, että kielto on perusteltu ja että Salainen palvelu on todennäköisesti ollut tietoinen Applen laitteiden vakoiluominaisuuksista.

Viihdeuutiset

Aina vain pahenee! NSA asentanut vakoilusovelluksia nettiostoksiin

Vuoden 2013 suurin skandaali on ollut paljastus yhdysvaltalaisen NSA-tiedustelupalvelun toiminnasta, sillä organisaatio vakoilee päivittäin valtavaa määrää ihmisiä ympäri maailmaa. Sillä on vapaa pääsy muun muassa Facebookin, Microsoftin, Googlen ja Dropboxin tietoihin sekä esimerkiksi Applen iCloudiin ja iPhone-puhelimien tietoihin.

Skandaali on paisunut paisumistaan, ja tuorein käänne menee jo melko pitkälle. Saksalainen Spiegel-lehti paljasti tänään, että NSA on asentanut vakoilua varten sovelluksia verkkokaupoista ostettuun tietotekniikkaan.

NSA-vakoiluorganisaation TAO-divisioonan tehtävänä on asentaa niin sanottuja takaovia elektronisiin laitteisiin. Lehden mukaan NSA:n vakoilusovelluksia on mukana Samsungin, Western Digitalin, Seagaten ja Maxtorin laitteissa, Juniper Networksin palomuureissa sekä Ciscon, Dellin ja Huawein verkkojärjestelmissä.

Lisäksi TAO on pysäyttänyt postissa asiakkaalle matkalla olleita ostoksia asentaakseen niihin vakoilun mahdollistavia sovelluksia. Spiegel-lehden tiedoista ei selviä ovatko valmistajat olleet tietoisia NSA:n toimista vai eivät. Vakoojat ovat voineet esimerkiksi katsella ihmisten tietokoneiden näyttöjä reaaliajassa.

Digi Viihdeuutiset

NSA keräsi vuodessa 250 000 000 käyttäjän kontaktilistat: ”Facebookista, Gmailista, Hotmailista…”

Yksityisyyden suoja sai taannoin valtavan kolauksen, kun paljastui, että Yhdysvaltojen tiedustelipalvelu NSA pääsee vapaasti tutkimaan lähes mitä tahansa tietokantoja sekä jopa yksittäisiä matkapuhelimia. Sillä on suora pääsy maailman suurimpiin verkkopalveluihin, kuten Facebookiin, Gmailiin ja Hotmailiin.

Nyt The Washington Post -lehti on paljastanut saaneensa käsiinsä NSA:n salaiseksi luokitellun sisäisen muistion, jossa paljastetaan lisätietoja viraston harrastaman vakoilun laajuutta. NSA jatkaa tietojen hankintaa, eikä kohu ole vaikuttanut toimintaan.

– Viime vuonna NSA keräsi yhdessä päivässä 444.743 käyttäjän osoitekirjat Yahoosta, 105.068 Hotmailista, 82.852 Facebookista, 33.697 Gmailista ja 22.881 käyttäjän osoitekirjat muista palveluista, Washington Post uutisoi.

– Luvut ovat esimerkki tyypillisestä päivän keräysmäärästä, kun vuodessa niitä kerätään yhteensä 250 miljoonan käyttäjän osoitekirjat. Joka päivä NSA kerää noin 500.000 käyttäjän kaverilistat chat-palveluista ja webmaileista.

NSA ei saisi kerätä materiaalia Yhdysvaltojen maaperällä, mutta tietoliikenne kulkee usein muiden maiden kautta, ja silloin NSA saa mielestään kerätä kaiken tiedon myös oman maansa kansalaisista.

Digi Viihdeuutiset

NSA-työntekijät vakoilevat omia puolisoitaan – yrittävät selvittää pettämistä

Tietotekniikan saralla vuoden suurin uutispommi oli taannoinen paljastus, jonka mukaan amerikkalainen tiedustelupalvelu NSA vakoilee lähes kaikkea nettiliikennettä ja että sillä on rajaton pääsy esimerkiksi Googlen, Microsoftin, Facebookin ja Applen tietoihin ja laitteisiin.

Nyt NSA on joutunut hieman toisenlaisen skandaalin keskiöön, kun sen 12 työntekijää on jäänyt kiinni nykyisten ja entisten kumppaniensa vakoilemisesta. Asian paljastaneen senaattori Chuck Grassleyn mukaan työntekijät käyttivät tiedustelupalvelun lähes rajattomia resursseja vakoillakseen kumppaneitaan mahdollisen pettämisen varalta.

Eräs naistyöntekijä oli esimerkiksi hankkinut tietoonsa puhelinnumeroita miehensä puhelimesta ja ryhtynyt selvittelemään niiden omistajia, The Huffington Post uutisoi. Lehden saamien tietojen mukaan monet työntekijöistä ovat vakoilleet sekä nykyisten että entisten puolisoidensa tietoja, kuten puhelinnumeroita ja sähköposteja.

Eräs mies tutki jo ensimmäisenä työpäivänään kuusi entisen tyttöystävänsä sähköpostia. Kaikki henkilöt ovat irtisanoutuneet rikkomusten paljastuttua. Ihmisoikeusjärjestö American Civil Liberties Unionin lakimies Jameel Jaffer kertoo pitävänsä nyt paljastuneita tapauksia vain jäävuoren huippuna. Hänen mukaansa kyseessä on jatkuva ongelma, sillä organisaation on mahdotonta seurata aktiivisesti kaikkia työntekijöitään.