Stig härskeistä kappaleistaan: ”Ei mitään pelkän rivouden takia”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Suureen suosioon sekä soolouransa että Yön Polte -yhtyeen kanssa noussut Stig, eli entinen Stig Dogg, julkaisi äskettäin uuden Niks ja Naks -singlensä, joka on saanut hienosti radiosoittoa. Stara tapasi miehen kiireiden keikkaputken tiimellyksessä.

Stig kertoi haastattelussa saavansa biisien aiheita välillä kavereiden huulenheitosta. Joskus luovuus kukkii miehen mukaan pelkästään sillä, että alkaa ölisemään jotain mikrofoniin, ja siitä alkaa muodostua sanoja.

– Kaveripiiri antaa aiheita härskeille kappaleille. Meillä on tietynlainen mustan huumorin perinne. Kun pyörittiin kylillä, niin jotkut ehkä ihmettelivät, että keitä tyyppejä nää on. Niitten jutuista oon ammentanut todella paljon. Ja Olarin räppikonkareista. Fanitin alussa Edu Kehäkettusta ja muita, ja pääsin sitten niiden kanssa levyttämäänkin. Raptoria mä tietenkin kuuntelin, kun olin pieni. Se on vaikuttanut paljon, Stig kertoi.

– Ensimmäinen vakavasti otettavan suomiräpin aalto oli mulle liiankin vakava, enkä pystynyt samaistumaan tiukkapipoiseen kovismeininkiin. Oli piristävää, kun jotkut yhtäkkiä räppäsivät tyylillä, mutta läpät olivat todella rivoja. Niitä kuunneltiin ja naurettiin kippurassa. Sellainen on tosi hyvää kotibilemusaa ja sitä lähdin itsekin tekemään.

– Härskeily ei ole koskaan itse tarkoitus. Siinä pitää olla vähän pilkettä silmäkulmassa, että se on hauskaa. En haluaisi tehdä mitään vaan mitään pelkän rivouden takia. Jengikin on sen ymmärtänyt. Mulla on ollut todella huvittavia hetkiä vaikka jossain kaverien valmistujaisjuhlissa, joissa oon sukulaisille ja tuttaville esittänyt jotain Kullii-biisiä. Siellä on mummot ja vaarit bailanneet täysillä, kun kullista lauletaan, paljasti mies.

– Sitten ne on tulleet sanomaan, että aika härskit jutut teillä nykyajan nuorilla. Mutta onhan Suomessa se perinne, että on ollut rivoja kansanlauluja. Ehkä mä vähän koen olevani tämän perinteen jatkaja. Rillumarei ja Isojen poikien lauluja. On ollut hauska tavata Junnun Vainion poika Ile, joka on jatkanut isänsä perinnettä omalta osaltaan.