Ihmisen terveys voidaan pian selvittää sormenpäästä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sydämen sykkeen laskemisen avulla on helppo määritellä kehon kuntotaso liikunnan aikana. Keväällä julkaistun tanskalaistutkimuksen mukaan leposyke sen sijaan määrittelee ihmisen eliniän. Pääperiaate on, että hyväkuntoisten ihmisten sydämet lyövät levossa harvemmin kuin huonokuntoisten.

Pian ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä voidaan mitata yksinkertaisesti sormenpäästä. Tohtorit voivat ottaa kehitteillä olevalla laitteella potilaan sormenpäästä sykkeen, jonka avulla arvioidaan muun muassa se, kauan pulssi kulkee sydämestä sormeen. Mittaukseen vaikuttavat myös anturaan asennettavat potilastiedot, kuten ikä ja kehon painoindeksi.

Tulokset määrittelevät aortan elastisuutta. Kyseinen testimalli on vielä kehittelyasteella ja sen takana on Iowan yliopiston tutkijat. Tulosten avulla on helpompi määritellä verenpaineongelmia, diabetestä ja korkeaa kolesterolia, Men’s Health raportoi.