Eettisyys koetuksella: Lapsitehdas valmistaa täydellisiä vauvoja

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Monille ihmisille on pääasia, että lapsi on terve ja ainakin jollain tasolla älykäs. Ihannelapsi voi olla kaunis, taitava ja nopea oppimaan. Ihmiset saattavatkin odottaa lapsen tekemistä varten oikeanlaisia geenejä, jotta heidän jälkikasvustaan tulisi niin sanotusti parempia ihmisiä.

Nyt tätä tavoitetta varten on kehitetty patentti, joka perustuu olemassa oleviin geenitesteihin täydellisen lapsen saamiseksi. Yhdysvaltojen Kaliforniassa sijaitseva 23andMe-niminen yritys on kehittänyt laskimen tavoin toimivan koneen, joka auttaa vanhempia luomaan ihannelapsensa hiusten väriä ja pisamia myöten.

Sen jälkeen systeemi lajittelee munasolut ja sperman DNA-materiaalin siten, että vanhempien odotukset vastaisivat myös lopputulosta. Opposing Views -julkaisun mukaan yhtiöllä on 240 geenin pankki, josta vanhemmat voivat valita lapsimateriaalejaan kuin irtokarkkeja videovuokraamossa.

Lisäksi järjestelmän avulla on mahdollista valita sairaudet, joille lapsi olisi vähemmän altistunut. Kyseisen systeemi on vain lisä yhtiön nykyiseen toimintaan, eikä yrityksen tiedottajan mukaan keinoa ole tarkoitus ottaa sellaisenaan käyttöön. Systeemi kehitettiin alun perin hedelmöitysklinikoiden käyttöön.