Tekstiviesteistä yllättävä terveysongelma – onnistuisitko tekstarilakossa?

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tekstiviestit mullistivat ihmisten yhteydenpidon 1990-luvulla. Kyseessä on suomalaisen teleinsinööri Matti Makkosen keksintö. Nykyisin käytetään SMS-viestien sijaan enemmän verkkokeskeistä tekstiviestintää, joka perustuu älypuhelimien tarjoamiin sovelluksiin.

Nykyisin ei ole olemassa montaa ihmistä, jotka eivät lähettelisi tekstiviestejä. Toiset ovat jopa niin addiktoituneita tekstiviestien lähettämiseen, että naputtelevat viestejä tuttavilleen vessasta, kassajonosta tai jopa sängystä. Huffington Postin mukaan 97 prosenttia alle 30-vuotiaista lähettelee tekstiviestejä päivittäin.

Joillakin vallitsee vielä harhakäsitys siitä, että vanhemmat ihmiset eivät lähettele tekstiviestejä keskenään, mutta 30 – 49-vuotiaista 92 prosenttia tunnustaa tekstailevansa päivittäin. 50 – 64-vuotiaista peräti 72 prosenttia kirjoittaa päivitäin tekstiviestejä. Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että toisinaan kannattaa panna puhelin suosiolla taskuun.

Olemme usein uutisoineet älypuhelimien haitoista yöunien kannalta. Huffington Postin mukaan päivän mittaan tapahtuva tekstiviestittely vahingoittaa uneen vaipumista, ja samaa sanoo myös tuore Psychology of Popular Media Culture -julkaisun tekemä tutkimus. Mitä enemmän ihminen tekstailee päivän aikana, sitä huonommin hän nukkuu.

Lisäksi tekstiviestit saattavat kääntää ihmisen huomion pois oleellisesta. Esimerkiksi Huffington Postin toimittaja Jennifer Meer paljasti hiljattain, että hän oli kiinnittänyt huomionsa iPadiin saapuneeseen viestiin samalla, kun oli kylvettänyt tytärtään. Tyttö oli nukahtanut kesken pesuhetken ja äiti huomasi tapahtuman kriittisellä hetkellä ja pelasti lapsen.

Tekstiviestittelyn vaarana on myös vääränlainen asento, sillä puhelimella näppäilemisestä voi tulla niin sanottu ”viestiniska”. Vääränlainen ryhti saattaa nopeasti aiheuttaa lihaskipuja ja verenkiertohäiriöitä. Entäpä se tekstailu ja ajaminen? Moni tietää, että liikenteessä tulee kiinnittää ainoastaan huomiota siihen, mitä ajoneuvon ympärillä tapahtuu. Hyvä kuljettaja jättää puhelimen taskuun tai laukkuun ajon ajaksi, sillä muutoin onnettomuusriski kasvaa 23-kertaiseksi.

Sama ohjeistus pätee myös jalankulkijoihin. Kadulla kulkevan kannattaa kiinnittää huomiota enemmän liikenteeseen kuin puhelimensa näyttöön. Kotona ollessa tekstiviestittely saattaa häiritä erilaisten tehtävien loppuun saattamista. Esimerkiksi opiskelijat hylkäävät usein kotitehtävät ja ryhtyvät sen sijaan tekstailemaan. Lisäksi tekstarien lukeminen saattaa vaikuttaa oleellisesti keskittymiskykyyn – etenkin jos viestin sisältö jää mietityttämään.