Sopivatko elohopea ja pesusieni yhteen? Näin kävi testissä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Elohopea on ihmisille tutuin kaiketi vanhanaikaisista kuumemittareista. Kuumemittareiden elohopea on nykyään korvattu myrkyttömillä nesteillä, koska EU on kieltänyt elohopeaa sisältävien mittareiden myynnin. Elohopea on myrkyllinen raskasmetalli.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Moni kuitenkin muistaa miten kävi, jos vanha kuumemittari meni rikki – elohopea karkasi lasin sisältä ja sitä oli hyvin vaikea saada kiinni. Elohopea on huoneenlämmössä nestemäinen sen hyvin alhaisen sulamispisteen vuoksi. Nyt YouTubessa on julkaistu video, jolla näytetään nestemäisen elohopean ja pesusienen kohtaaminen.

Videon julkaisijalta oli pyydetty, että hän testaisi imeekö tavallinen pesusieni elohopeaa. Videolla näytetään, kun kun vaahtosieni upotetaan lasiin kaadettuun metalliin ja testaaja toistaa kokeen useaan kertaan. Testissä ei käy niin kuin voisi olettaa, sillä sieni pysyy kuivana. Toisin sanoen elohopea ei tartu edes huokoiseen materiaaliin ja sitä on turha metsästää pesusienen avulla.