Liiallinen uni yhtä haitallista kuin valvominen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Etenkin kaamoksen aikana ihmiset viettäisivät mielellään lisätunteja peiton alla kuorsaten. Pimeät aamut saavat monet ärtyneeksi, vaikka unitunteja olisikin kertynyt tarvittava määrä. Tuoreen tutkimuksen mukaan liiallinen uni altistaa terveysriskeille.

Sairausten kontrollointiin ja ehkäisyyn keskittynyt Centers for Disease and Prevention on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan yli kymmenen tunnin yöunia nukkuvat ihmiset ovat suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen, ylipainoisuuteen ja mielenterveysongelmiin. Ideaalit yöunet ovat 7-9 tunnin mittaisia.

Liikanukkuminen saattaa tehdä myös väsyneeksi, sillä elimistö on ikään kuin ylilevännyt, eikä missään nimessä valmiina valveilla oloon. Uniongelmat ovat yleisiä myös erilaisten sairauksien takia, kuten uniapnean tai kuorsaamisen vuoksi. Men’s Health myös muistuttaa, että nukkumiseen liittyviä ongelmia ei tule koskaan aliarvioida, vaan ne tulisi hoitaa lääkärin pakeilla käymällä.