Elokuva-arvostelussa Thor: The Dark World

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Vuonna 2011 suurelle elokuvayleisölle esiteltiin valkokankaalla Marvelin sarjakuvasankari Thor, joka hurmasi kuumapäisyydellään ja silkalla raa’alla soturivoimalla katsojansa. Asgardin kruununprinssin seikkailut jatkuvat Thor: The Dark World -jatko-osassa, jossa taistellaan universumin olemassaolon puolesta.

Pääosissa loistava Chris Hemsworth joutuu vasaraansa heiluttelevana Thorina keskelle seikkailua, jossa vaarassa on miehen suuri rakkaus Jane Foster (Natalie Portman) kuin valon ja varjon tasapainokin. Uhkana on Malekith (Christopher Eccleston), joka mustine haltioineen pyrkii tuhoamaan kaiken elollisen maailmankaikkeudesta.

Apuun joudutaan kutsumaan petturiveli ja ikuinen trickster Loki (Tom Hiddleston). Kyseinen veijari on ollut vangittuna Asgardin selliin edellisen vallankumousyrityksensä jälkeen ja riemastuu päästessään taas sotkemaan kätösensä valtaapitävien asioihin. Hiddlestonin versio viekkaasta ja pahansisuisesta jumalhahmosta on eräs elokuvan helmistä. Muutoin jatko-osa jatkaa melko ennalta-arvattavasti Thorin ja hänen soturitiiminsä tarinaa.

Elokuva sisältää parin tunnin pläjäyksen ansioituneesti tuotettua myyttistä toimintaa ja supersankariviihdettä. Jokaisella katsojalla lienee oma suosikkinsa Marvelin supersankareista, ja Thor onkin eräs vahvimmista sankarihahmoista. Kun hahmot ovat yleisölle tuttuja, sopivalla tavalla kliseisiä ja rakastettavia, elokuvasarjaa voi huoleti jatkaa useammilla osilla ilman, että tarinaan kyllästyy.

Yleisömenestys puhuu supersankarigenren kohdalla puolestaan. Sitä voi kritisoida stereotyypeista, helpoista juonellisista ratkaisuista ja ehkä ajoittain puuduttavasta toiminnasta. Thor ei myöskään ole varsinaisesti mikään järjen jättiläinen, kuten vaikka Iron-Man elokuvien Tony Stark. Supliikkiheittoja ei kuulla, mutta mäiskintää todistetaan sitäkin enemmän.

Tämä megauros vakuuttaa suurella sydämellä ja perusäijän jurolla mentaliteetilla, jotka ovat yhdistyneet silkkaan lihasvoimaan. Hän on kuin steroideja käyttänyt jokamieshahmo, johon on helppo samaistua. Hemsworthin karisma kantaa läpi kömpelöidenkin repliikkien, mikä lienee yksi syy elokuvasarjan menestymiselle.

Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, fantasia

Ohjaaja: Alan Taylor

Pääosissa: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Idris Elba, Kat Dennings, Zachary Levi, Anthony Hopkins, Chris O’Dowd, Ray Stevenson, Chrisopher Eccleston, Stellan Skargård.

Ensi-ilta: 30.10.2013

Kesto: 1 h 52 min

Ikäraja: 12

Pisteet: 4/5