TTVK vaatii TVkaistalta miljoonakorvauksia: ”Sota tietoyhteiskuntaa vastaan”

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme vuosi sitten kuinka suosittu suomalainen televisio-ohjelmien tallennuspalvelu TVkaista sai raskaat syytteet oikeudessa. Syyttäjä katsoo, että kyseessä on luvaton tilausvideopalvelu. Tänään oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa, jossa TVkaistalta vaaditaan peräti 2,4 miljoonan euron korvauksia.

TVkaistan toimitusjohtajaa ja teknistä johtajaa toimitusjohtajaa ja teknistä johtajaa epäillään tekijänoikeusrikoksesta, teollisoikeusrikoksesta ja törkeästä petoksesta. Yritystä konsultoinut lakimies on asetettu syytettyjen penkille, sillä häntä syytetään tekijänoikeusrikoksesta ja törkeästä petoksesta.

TVkaista on palvelu, jossa kuluttajat voivat tallentaa vapaasti saatavilla olevien kanavien tarjonnan maksutta verkkoon, josta ohjelmat voi tämän jälkeen myöhemmin katsella. Käyttäjä itse valitsee mitä kanavia hänen tilaamassaan palvelussa hänelle tallennetaan. Käytännössä palvelu siis vastaa kuluttajan kotona olevaa tallentavaa digiboksia.

– Nyt tehty syyttämispäätös on näin uusien digitaalisten AV-palvelujen aikakaudella lähinnä pöyristyttävää haikailua mustavalkoaikaan. Se ei ole millään muotoa kansalaisen etu, Piraattipuolueen tiedottaja Janne Paalijärvi totesi.

Oikeudenkäynnin takana on aiemminkin kyseenalaista huomiota saanut TTVK-yhdistys, joka on ollut otsikoissa myös niin sanotussa Chisugatessa. Yhdistys vaati pikkutytön vanhemmilta jättikorvauksia ja vaitiolosopimusta. TTVK harkitsee TVkaistan lisäksi myös Elisan ja Soneran haastamista oikeuteen näiden verkossa tarjoamien samanlaisten nettipalvelujen vuoksi. Yritykset tarjoavat niin ikään verkossa toimivaa tallentavaa digiboksipalvelua, jossa halutut ohjelmat voi ajastaa tallennettaviksi.

– TTVK jatkaa toiminnallaan sotaa arjen tietoyhteiskuntaa ja kuluttajaystävällisempiä palveluja vastaan. Erilaiset nettipohjaiset tallennusratkaisut ja muut viihdepalvelut ovat television tulevaisuus. Tekijänoikeusjärjestöt puolestaan haluavat toiminnallaan suistaa netin viihdepalvelualan pimeään keskiaikaan, Paalijärvi ihmetteli.

– Nyt roviolla poltetaan noitina TVkaistan, Elisan ja Soneran kaltaisia innovatiivisia toimijoita. Suomi on tällaisten rajoitusten vuoksi jo auttamatta jäämässä jälkeen IPTV- ja muiden verkkopohjaisten jakelujärjestelmien kehityksestä. Jatkamalla nykyisellä linjalla luisumme tietotekniikan kehitysmaaksi.