Elokuva-arvostelussa Gravity

Elokuvat · Tim Isokivi

Meksikolaissyntyisen Alfonso Cuarónin ohjaaman Gravityn alussa katsojalle muistutetaan, että 600 kilometrin korkeudessa ei ole lainkaan happea, painovoimaa ja ääntä. Maapallon äärimäisimmätkään olosuhteet eivät ole mitään siihen verrattuna, mitä astronautteja odottaa maan ilmakehän ulkopuolella.

Tohtori Ryan Stone (Sandra Bullock) työskentelee yhdessä astronauttikonkari Matt Kowalskyn (George Clooney) kanssa maata kiertävässä avaruussukulassa. Kesken rutiininomaisen avaruuskävelyn sukkula joutuu keskelle katastrofia, kun maata kiertävän sateliitin tuhoutuminen aiheuttaa tuhoisan ketjureaktion. Yhteydet maapallolle menetetään, ja kaksikon täytyy selvitä vaarallisissa olosuhteissa keskenään.

Siinä missä suurin osa viime vuosina nähdyistä science fiction -elokuvista edustaa fantastisempaa osastoa, pyrkii Gravity todenmukaisuuteen. Avaruusolentoja tai futuristista teknologiaa odottavat katsojat saattavat siis pettyä, mutta todenmukaisuus ei tässä tapauksessa tarkoita todellakaan tylsää. Taitava kuvaus, erikoistehosteet ja tarinankerronta pitävät huolen siitä, että Gravity pitää otteessaan koko 90-minuuttisen kestonsa ajan.

Ohjaaja Alfonso Cuarónin edellinen elokuva Ihmisten Pojat muistetaan erityisesti pitkistä, saumattomista kamera-ajoistaan. Gravity vie nämä äärimmäisyyksiin. Pitkät otokset yhdistettynä taitaviin 3D-tehosteisiin luovat vaikutelman siitä, että katsoja tempaistaisiin itse mukaan maata kiertävälle radalle. Tämä ei rajoitu vain katsojiin, sillä myös Clooney ja etenkin Bullock eläytyvät rooleihinsa hämmästyttävällä intensiteetillä.

Gravity on ehdottomasti tarkoitettu katsottavaksi elokuvateatterissa. 3D-tekniikkaan nuivasti suhtautuvien kannattaa myös myöntyä laittamaan tämän elokuvan tapauksessa muovilasit päähänsä, sillä Gravityssä syvyysvaikutelma todellakin toimii. Gravity kuuluu niin visuaaliselta ilmeeltä kuin kerronnaltaankin vuoden upeimpiin elokuvatapauksiin, ja siitä tullaan todennäköisesti puhumaan vielä pitkään.

Lajityyppi: Draama, jännitys, sci-fi

Levittäjä: SF Film Finland Oy

Ohjaaja: Alfonso Cuarón

Pääosissa: Sandra Bullock, George Clooney

Ensi-ilta: 8.11.2013

Kesto: 1h 31 min

Ikäraja: 12

Pisteet 5/5