Mullistava keksintö Ruotsista: Uusi suihku säästää jopa 90 prosenttia vettä

Lifestyle Ohhoh! Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailman juomavedet tulevat olemaan tulevaisuudessa kultaakin kalliimpia, ja osa asiantuntijoista arvioi, että vesi on tulevaisuuden kovahintaisin kauppatavara. Ihmiset haaskaavat silti vettä ajattelemattomasti, ja jo pelkkä kymmenen minuutin kuuma suihku kuluttaa noin 150 litraa vettä ja suuren määrän energiaa.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Nyt Ruotsissa on kehitetty uudenlainen OrbSys-suihku, joka kierrättää vettä ennennäkemättömän tehokkaasti. Lundin yliopistossa opiskellut teollinen muotoilija Mehrdad Mahdjoubi on saanut keksintönsä idean avaruustieteen piiristä ja astronauttien arkielämästä. Avaruusaluksilla elävät astronautit nimittäin kierrättävät vettä erittäin tehokkaasti, sillä alusten vesijärjestelmä suodattaa virtsan, peseytymiseveden ja jopa ilmankosteuden uudestaan juomakelpoiseen muotoon.

OrbSys toistaa samaa ideaa kotitaloudessa ja sen ansiosta voidaan säästää vedenkulutuksessa peräti 90 prosenttia ja sähkönkulutuksessa 80 prosenttia. Joidenkin mielestä on etova ajatus saada kasvoilleen samaa vettä, jolla on juuri pessyt intiimialueensa, mutta todellisuudessa uuden suihkun kierättyssysteemin kautta kulkenut vesi on jopa alkuperäistä vesijohtovettä puhtaampaa, CNN-uutisraportti kertoo.