Pysäyttävä video liikakalastuksesta – kalat loppumassa maailman meristä?

Ohhoh! · Stara.fi

Näyttelijä Jasper Pääkkönen kertoi äskettäin Staran haastattelussa olevansa huolissaan suomalaisten kalakantojen katastrofaalisesta tilanteesta, jonka parantamiseksi ministeri Jari Koskinen ja maa- ja metsätalousministeriö eivät tee tarpeeksi. Nyt asiasta kohistaan jo paljon laajemmalla foorumilla.

Parhaillaan verkon sosiaalisissa medioissa leviää nopeasti video, jossa havainnollistetaan maailman kalakantojen huolestuttava tilanne ja liikakalastuksella aiheutettava synkkä tulevaisuus. Videolla vedotaan EU-maiden kansalaisiin, jotta näiden edustajat tekisivät viimein asialle jotain, sillä tällä hetkellä meristä kalastetaan moninkertaisesti enemmän kuin mitä tutkijat suosittelevat.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Suomessa kalakantojen puolesta vedonneen Pääkkösen mukaan jokainen voi osaltaan vaikuttaa tilanteeseen.

– Kuka tahansa voi tehdä kaksi asiaa. Sen, ettei osta uhanalaisia tai vaarantuneita kaloja kalatiskiltä. Eihän kukaan nyt ostaisi saimaannorppaakaan kalatiskiltä. Osa meidän kalakannoista on uhanalaisempia kuin saimaannorpat, ja silti niitä on laillista pyytää ja myydä, Jasper Pääkkönen kertoi Staralle.

Lisäksi äänestäjät voivat olla osaltaan parantamassa tilannetta äänestyskopissa.

– Toinen asia liittyy Jari Koskisen virkamiesten toteamukseen, ettei lohi äänestä, minkä takia asiaa ei pitäisi liikaa politisoida. Ihmiset kuitenkin äänestävät. Jos kokoomuslainen ministeri esittää ylisuuria pyyntikiintiöitä, ja muut kokoomuksen ministerit tukevat hänen esityksiään, niin ihmisillä on mahdollisuus äänestää jaloillaan. Äänestyskopissa voi tehdä käytännön teon sen puolesta, millaista kalapolitiikkaa haluaa tulevaisuudessa harjoitettavan.