Pelottava osoitus sosiaalisen median paljastuksista – sinä voisit olla tässä?

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sosiaalinen media mahdollistaa yhteydenpidon ystävien ja kavereiden kesken. Esimerkiksi Facebook on monelle jo päiväkirja, kalenteri, valokuva-albumi ja viestikeskus. Nyt ammattipilailija Jack Vale näyttää pelottavalla tavalla, kuinka helposti yhteisömediat tarjoavat tietoa käyttäjistään.

YouTube-videolla hän jalkautuu kadulle ja etsii ihmisjoukon keskeltä vastikään Twitteriin tai Instagramiin kuviaan jakaneita ihmisiä. Jack heittelee ihmisille pelkästään kuvapalveluiden kautta kerryttämiään tietoja aina heidän syntymäpäiviään ja perhesuhteitaan myöden.

Ihmiset kirjaimellisesti säikähtävät sitä, kuinka paljon hän tietää heistä, sillä kukaan ihmisistä ei ole tavannut miestä aiemmin. Pilailijan tekemä sosiaalinen koe on oiva osoitus siitä, kuinka helposti voi saada vieraista ihmisistä tietoja, ja kuinka tärkeää olisi asettaa omiin käyttöprofiileihin yksityisyysasetuksia.