90-luvun suosikkisaitteja yhä netissä – alkuperäisessä kuosissa

Digi · Stara.fi

Internet avautui toden teolla kaikelle kansalle vuonna 1992, jolloin hyperteksti ja World Wide Web aukesivat laajemmin myös suomalaisten käyttöön. Ensimmäisiä nykymuotoisia verkkosivuja tehtiin heti tuolloin jonkin verran myös Suomessa. Sittemmin valtaosa tuon ajan sivustoista on kadonnut bittien taivaaseen.

Kuva: Dole & Kemp
Kuva: Dole & Kemp

Arkistojen kätköistä kuitenkin löytyy vielä jonkin verran 90-luvun sivustoja, joille ei ole sen koommin tehty mitään muutoksia. Usein esimerkiksi FTP-tunnukset ovat kadonneet tai jostain muusta syystä sivustoa ei ole haluttu tai ei ole ollut enää tarpeen päivittää. Alla pieni lista verkkosivustoista, jotka ovat yhä internetissä alkuperäisessä muodossaan.

Ensimmäisenä voidaan lähteä tarkastelemaan Yhdysvaltojen vuoden 1996 vaalien Dole & Kemp 1996 -kampanjasivustoa, joka oli tuolloin selvästi edellä aikaansa. Sivuston tuorein uutispäivitys on peräisin lokakuulta 1996. Mielenkiintoisia ovat myös samalta vuodelta peräisin oleva Space Jam -elokuvan kampanjasivusto sekä kolme vuotta uudempi Robert De Niron fanisivusto. Suomalaisista sivustoista samalta vuodelta on peräisin 7. taivas -yhtyeen fanisivusto, jonka tuorein päivitys on tehty 22.8.1999.