Miksi luku 1729 toistuu Futuramassa? Syy piilee matematiikassa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme äsken, että Simpsonit-sarjassa vilahtelee useita matemaattisia lukuja, jotka eivät ole tuulesta temmattuja, vaan aitoja kaavoja. Sarjan luojat ovat ujuttaneet ne tarkoituksella tarinoihin mukaan. Simpsonit-sarjan luoneet herrat ovat opiskelleet matematiikkaa tai tietotekniikkaa yliopistoissa.

Sama pätee Futurama-sarjan luojiin, jotka ovat osaltaan samoja henkilöitä Simpsonien tekijöiden kanssa. Moni tarkkaavainen silmä on huomannut, että Futuramassa vilahtelee usein luku 1729. Sarjan käsikirjoittaja Ken Keelerillä on nimittäin henkilökohtainen fiksaatio 1729-lukua kohtaan. Keeler on opiskellut matemaattisia aineita Harvardin yliopistossa ja ylistää numerosarjalla ihailemaansa intialaista matemaatikko Srinivasa Ramanujaa.

Wikipedian mukaan luku 1729 on tunnettu kaskusta, jossa englantilainen matemaatikko G. H. Hardy tuli tapaamaan Ramanujania sairaalaan. Hardy kertoi tulleensa taksilla numero 1729. Hardy sanoi sen olevan varsin tylsä luku, mutta Ramanujan osasi heti kertoa, että luku on pienin kokonaisluku, joka on esitettävissä kahden positiivisen kuution summana kahdella eri tavalla.

Asian paljasti myös hiukkasfysiikkaan erikoistunut Simon Singh, joka on tutkinut sekä Simpsonien ja Futuraman salaisia matemaattisia viestejä. Hän kertoo kaavoista muun muassa Numberphile-YouTube-kanavan videoilla. Singh on kirjoittanut myös teoksen The Simpsons and Their Mathematical Secrets.