Ympäristöongelma ratkaistu? Koppakuoriaisista voidaan tehdä muovia

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ensimmäiset muovit keksittiin jo 1800-luvun puolivälin jälkeen. Siitä ollaan kuitenkin tultu suuri harppaus nykyiseen tilanteeseen, kun muovi mielletään yhdeksi suurimmaksi ympäristöongelmaksi maailmassa. Muovi hajoaa heikosti luonnossa, ja siksi sen tilalle on ryhdytty kehittämään vaihtoehtoisia korvikkeita.

Kuva: Aagjehoekstra
Kuva: Aagjehoekstra

Yksi niistä on hollantilaisen Aagje Hoekstran kehittämä coleoptera. Materiaali on valmistettu kuolleista koppakuoriaisista, jotka on sulatettu kuoristaan yhteen. Muovimaista materiaalia käytetään jo joissakin koruissa ja lampuissa, Daily Mail uutisoi.

Coleoptera on siitä erinomainen materiaali, että se myös hajoaa luonnossa muita muoveja helpommin. Hoekstra käyttää muovin valmistamisessa kemiallista prosessia, joka muuttaa hyönteisten kuoressa olevan kitiinin paremmin sitovaksi kitosaaniksi. Hän toivoo, että materiaalista tulisi joskus todellinen vaihtoehto tavalliselle muoville.