NASA julkaisi huolestuttavan kuvan – tältä Kiina näyttää avaruudesta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kiinan suurkaupunkien saastetilanne on muuttunut nopeasti vaaralliselle tasolle. Hengitysilma on ollut jo niin huonoa, että näkyvyys on ajoittain hädin tuskin kolmea metriä. Kerroimme äsken, kuinka Kiinan valtio yritti selitellä saasteita sotilaallisen puolustuksen varjolla.

Kuva: NASA
Kuva: NASA

Esimerkiksi Shanghaissa on jouduttu sulkemaan kouluja valtavan savusumun takia. Hengenvaarallisille tasolle nousseet saastemäärät puhuttavat myös kansainvälisesti. Associated Pressin mukaan saasteet ylittävät Maailman terveysjärjestön asettamat raja-arvot moninkertaisesti. Näkyvyys on lisäksi niin huonoa, että vain 18 prosenttia Pekingin lentokentän lennoista pystytään suorittamaan.

NASA on nyt julkaissut satelliittikuvan, jossa nähdään miltä Kiinan yläpuolella oleva harmaa saastepilvi näyttää avaruudesta käsin. Saastepilvi on 1.200 kilometriä pitkä ja ylttää Shanghaista Pekingiin. Valtion omistama media puolustelee saasteita sillä, että ne ovat tehokas tapa maan suojelussa sotiaallisia toimia vastaan.