Älä riitele jouluna – sovi näistä asioista etukäteen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Stressivapaa joulu on monen mielestä yhtä mahdoton asia kuin taivaalla porovaljakon kanssa lentävä joulupukki. Yleensä naiset ovat perheessä niitä, jotka hössöttävät joulun takia kaappeja siivoten ja piparintuoksua kotiin levittäen.

Nyt Femail First listaa 30 yleisintä riidan aihetta joulua silmällä pitäen. Toisin sanoen, jos seuraavilta väittämiltä välttyy, voi pitää itseään varsin onnekkaana. Riidanaiheita ovat jo pelkästään ruokaan liittyvät kysymykset, kuten se, että kuka sapuskat valmistaa ja kenen harteille tiskit jäävät? Jopa kinkun tai kalkkunan kuorrute saattaa laukaista ikävän väittelyn, kun pinna on kireällä ja väkeä on paljon. Sitäkin sopii miettiä, että missä joulu ylipäätään vietetään ja kenen luona kyläillään.

Myös lahjoille on hyvä antaa jokin hintaraja, jotta toinen ei hanki kaikille kalliita koruja kun yksi muistaa pelkällä kortilla. Myös vapaapäivistä pitää sopia etenkin perheissä, eikä pyhän aikana saa tehdä liikaa töitä. Mikäli jouluperinteeseen kuuluu elokuvien katseleminen, tulee jokaiselle antaa vaihtoehdoista päätäntävaltaa. Myös kaukosäädin saattaa joutua kiistakapulaksi, joten juhlapyhänä sen voisi antaa levätä vaikkapa olohuoneen pöydällä isän kouran sijaan.

Joulu ja alkoholi ovat oma lukunsa, mutta perhejuhlan kunniaksi voidaan päättää sovinnolla, että kukaan ei juo liikaa. Joukossa on hyvä olla myös yksi kuski, ja siitäkin täytyy sopia hyvissä ajoin. Myös juhlaan kuuluvat perinteet, kuten puheet, joulutarinai, kirkkokäynnit ja hautausmaareissut jakavat mielipiteitä.

Yhteisestä sopimuksesta jokaisen olisi myös hyvä auttaa valmisteluissa ja jälkisiivouksessa, jotta kaikki saavat nauttia juhlasta tasapuolisesti. Mikäli jonakin jouluna vapaat ovat menneet pilalle typerän tappelun tuloksena, voidaan yhteisesti sopia, että sotakirveet haudataan ainakin aaton ja joulupäivän ajaksi. Perheet etsivät myös joukostaan sen, joka hakee kuusen ja koristelee, mutta myös sen henkilön, joka vie puun pyhien jälkeen jätteenkeräykseen.

Yleensä joulupukin vieraileminen antaa viimeistään rauhan ja aidon joulutunnelman. Selkeä aikataulu helpottaa suunnittelemista ja vaikka juhlapäivä ei saakaan olla minuutilleen suunniteltu, kannattaa edes yhdellä juhlijalla olla mielessä suuntaa-antavat ajat syömiselle ja lahjojen avaamiselle.