21 syytä miksi joululahjojen ostaminen on turhaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Toppatakki päällä jouluruuhkassa sukkuloiminen on harvan ihmisen lempipuuhaa, kun hikinoro valuu selväviivaa pitkin ja pipo kiristää. Ostoskassien kanssa toisiaan tuuppivat ihmiset ryntäävät kuitenkin vuosi toisensa jälkeen hankkimaan kasan kalliita turhuuksia kuusen alle tai pukinkonttiin. Miksi?

Joululahjaperinne elää edelleenkin vahvasti, vaikka monet ovat siirtyneet digikauteen tai antavat lahjaksi esimerkiksi elämyksiä. BuzzFeed listasi nyt 21 syytä, miksi joululahjoja ei ylipäätään kannata ostaa. Ensimmäisenä myönnetään se sula mahdottomuus, että lahja edes tyydyttää saajansa. Ihmiset joutuvat pettymään, koska pukinkontista odotetaan jotain suurta ja kallita, kuten uutta tietokonetta tai autoa.

Lisäksi toisten ostamissa tavaroissa on aina jokin vika. Se on joko väärän värinen, väärän kokoinen, väärän merkkinen, väärästä kaupasta ostettu tai muuten vain niin väärä, että olisi sama vaikka lahjansaaja ei olisi saanut tuotetta ollenkaan.

Lahjanostajat saattavat hätäpäissään turvautua onnettomiin ratkaisuihin, ja haalivat kaikkea typerää mitä vain käsiinsä saavat. Lisäksi kaupoissa on eri tuotteille niin paljon vaihtoehtoisia versioita, että niiden arpomiseen ja valitsemiseen vierähtää helposti useampi tovi.

Lahjanostajan kukkarossa ei ole kauppareissun jälkeen muuta kuin kuitti, jonka loppusumma tekee syvän loven budjettiin. Moni on löytänyt joululahjaostoksiin helpotuksen verkkokaupoista, mutta silloinkin on vaarana, että lahjat eivät tule ajoissa perille tai ovat epäkunnossa.

Kotoilijat valmistavat lahjansa itse. Tällöin täytyy olla ehdottoman varma siitä, että tietää mitä tekee. Kukaan ei tahdo vinoon neulottua hattua, paperiliimaa tursuavaa kalenteria tai epämääräisiä koristeita lahjaksi. Se on vain karu totuus. Ainoastaan isoäidit jaksavat ihastella lastenlastensa askarteluja, muille ne ovat pelkkiä töhryjä.

Myös kotitekoiset kupongit, kuten: ”Tällä luvalla saat pusun kolme kertaa päivässä”, ovat yksi turhanpäiväisimmistä lahjoista. Eikö pusuja muuten saa? Neuvoa ei myöskään kannata kysyä ystäviltä, sillä totta kai he saattavat jekuttaa tai antaa huonoja vastauksia, jotta heidän oma lahjansa näyttäisi paremmalta. Kun paketteja avataan isommalla porukalla, saattaa keskuuteen hiipiä salakavala lahjakateus.

Eniten joulussa pelottaa epätyytyväiset ilmeet. Mikään ei ole hirveämpää kuin nähdä pettymys lahjansaajan kasvoilta, joten miksi edes vaivautua? Raha on tylsä lahja, mutta yleensä järkevin ratkaisu. Sitä tarvitsee ja haluaa kaikki.