Maahantulokortin koodina H8GAYS – lentoyhtiö pyysi anteeksi

Matkailu · Terhi Piiroinen

Lentokentät ovat koodien täyttämä maailma, kun porttien numerot ovat esimerkiksi muotoa A39 tai C12, lentokoneet mallit A320 tai B-29 ja jopa kiitoradoilla on koodeja, kuten 18L tai 17/35. Näillä kaikilla numero- ja kirjainyhdistelmillä on tarkka merkitys joko matkustajien tai lentokenttähenkilökunnan kannalta.

Myös lentolippuihin ja maahantulokortteihin on merkitty koodeja, jotka yksilöivät matkustajia ja matkatavaratietoja. Länsi-Floridan yliopiston opiskelija Jeff White yllättyi äsken toden teolla, kun hänen Delta Airlinesin matkustusasiakirjaan generoitui koodi H8GAYS, eli englanniksi lausuttuna ”hate gays”. Sanaparsi tarkoittaa homojen vihaamista ja opiskelija ajatteli, että oli ensin lukenut koodin väärin.

– Olin huolissani, että toiset matkustajat saattaisivat ajatella minun valinneen koodin tahallaan. Mikäli olisin miespuolinen homoseksuaali, voisin luulla Delta Airlinesin antaneen minulle koodin tarkoituksella, ja se jos mikä tekisi oloni tukalaksi, Jeff White päivitteli The Washington Postille.

Lentoyhtiö on pahoitellut tapahtunutta ja kertoi, että koodit generoituvat automaattisesti kortteihin. Koodeissa on kielletty alatyyliset yhdistelmät, ja nyt myös H8GAYS liitetään kiellettyjen parsien listalle.