Kannabiksen laillistamisen seuraus – kovien huumeiden ja alkoholin käyttö laskussa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvalloissa on laillista käyttää marihuanaa lääketieteellisiin tarkoituksiin 19 osavaltiossa. Viihdekäyttönä se sallitaan nykyisin Coloradon ja Washingtonin osavaltioissa. Tuore raportti paljastaa, että kannabiksen käyttö on viime vuosina huomattavasti lisääntynyt teini-ikäisten keskuudessa.

Yhdysvaltojen terveysviraston tuoreen raportin mukaan yhdysvaltalaiset teinit polttavat paljon pilveä, mutta silti pysyvät kaukana vahvoista huumeista ja lisäksi he juovat vähemmän alkoholia kuin aiemmin. Tutkimuksen mukaan 6,5 prosenttia lukion abiturienteista polttaa kannabista päivittäin, kun määrä oli vuosikymmen sitten 6,0 prosenttia ja vuonna 1993 vain 2,4 prosenttia. Kasvu on siis ollut nopeaa.

Yhdysvaltojen National Institute on Drug Abuse -laitoksen johtaja Nora Volkow päivittelee, että nykypäivän kannabis on jalostettu huomattavasti vahvemmaksi kuin mitä aine on aiemmin ollut. Siksi hän myös pelkää, että pilven polttamisesta on tulevaisuudessa yhä enemmän haittoja muun muassa aivojen toimintaan ja kehittymiseen.

Suurin osa teineistä saa ainetta käsiinsä reseptien avulla, ja tuoreiden tilastojen valossa voidaan sanoa, että laillistaminen on lisännyt kannabiksen käyttöä yleisesti. Esimerkiksi Washingtonin osavaltiossa poltettiin 175 tonnia kannabista tänä vuonna, mikä tarkoittaa noin 50 marisätkää jokaista osavaltion asukasta kohden. Silti esimerkiksi kokaiinia ja heroiinia käytetään teinien keskuudessa vähemmän kuin koskaan aiemmin aineiden olemassaolon aikana. Huumevalistajien yleisesti käyttämä porttiteoria ei siis näytä toteutuvan käytännössä.