Nuoruuden lähde löytyi! 60-vuotiaalle parikymppisen fysiikka

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat etsineet ikuista elämää ja nuoruuden lähdettä kautta aikojen. Toiset turvautuvat kirurgin veitseen ja jotkut kokeilevat jopa epämääräisiä vaihtoehtohoitoja nuorentuakseen. Toki markkinoilla on runsaasti esimerkiksi ikääntymistä estäviä tai hillitseviä kosmetiikkatuotteita, mutta harvoinpa prosessia on mahdollista pysäyttää kokonaan.

Nyt yhdysvaltalaiset ja australialaiset tiedemiehet ovat tehneet läpimurron ikääntymisen estämisessä solutasolla. Tämä tarkoittaa sitä, että solujen vanheneminen on mahdollista seisauttaa – tai jopa kääntää päinvastaiseksi.

Salainen aine on NAD+ eli nikotiiniamidiadeniinidinukleotidi, joka on kaikissa elävissä soluissa esiintyvä koentsyymi. Ainetta annettiin hiirille siinä toivossa, että niiden luustolihasten vanheneminen hidastuisi. Yllätyksekseen tutkijat huomasivatkin, että aine ei pelkästään hidastanut vanhenemista vaan jopa kumosi sitä dramaattisesti.

Hiiret olivat ennen testiä kärsineet ikääntymisen aiheuttamista lihasten muutostiloista, mutta olivat alle viikon kuurin jälkeen kuin nuorentuneita kuntoharjoittelijoita. NAD+ -entsyymiä esiintyy kaikissa soluissa ja tutkijat olettavat, että lihakset kokevat nuorennusleikkauksen jos mitokondriot saisivat entsyymiä enemmän.

Tutkimusta on johdettu New South Walesin yliopistossa David Sinclairin johdolla, ja asiasta raportoineen Cell-julkaisun mukaan ihmiskokeet aloitetaan jo ensi vuonna. Mikäli ihmisten tulokset ovat yhtä onnistuneita kuin hiirillä suoritetut testit, tarkoittaisivat muutokset sitä, että 60-vuotias voisi saada hoitojen avulla 20-vuotiaan fysiikan. Vaaditaan kuitenkin miljoonia euroja maksavia lisätutkimuksia, kunnes tietoa on kerätty tarpeeksi kaupallisesti käynnistettäviä hoitoja varten.