Tiesitkö? Porojen silmissä ainutlaatuisia muutoksia vuodenajan mukaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sen lisäksi, että porot tuovat joulupukin reen Korvatunturilta muualle maailmaan, ovat nopeajalkaiset sarvipäät myös olennainen osa saamelaisten elinkeinoa. Poroja käytetään myös ravintona ja turkiksina. Tänä vuonna julkaistiin tutkimus, jonka mukaan porojen silmät vaihtavat väriä vuodenaikojen mukaan.

Kaamoksesta paremmin selvitäkseen porojen silmät muuttuvat talvella valoherkemmiksi, ja silmiin syntyy kollageenia sisältävä ja valoa heijastava kalvo. Porojen silmät ovat talvella syvän siniset ja näkökyky muuttuu tuhatkertaisesti paremmaksi kesään verrattuna. Ilmiön johdosta poro selviytyy paremmin pimeässä.

Kesällä poron silmä on sen sijaan keltainen. Hyvin erikoinen värin vaihtaminen on aiheuttanut tutkijoille mietittävää jo kauan, mutta tänä vuonna silmän rakenne viimein paljastettiin Lontoon University Collegessa ja Tromssan yliopistossa suoritettujen tutkimusten avulla. Asiasta uutisoi useat tiedelehdet, kuten National Geographic.