Jos antaisit läheisille saman huomion kuin kännykälle…

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Olemme monessa artikkelissa pohtineet, että vaikka ihmisellä on apunaan ja ympärillään nykyaikana enemmän teknologiaa kuin koskaan aiemmin, on hän myös kiireisempi ja sidotumpi kuin ennen. Älypuhelimet mahdollistavat jatkuvan saatavuuden ja loputtoman informaatiotulvan.

Älylaitteita käyttäessä tekee itselleen karhunpalveluksia monella eri aspektilla. Sen lisäksi, että pelit ja sosiaalinen media koukuttavat, saattavat pienet ruudut vaikuttaa ihmisen yöuneen sekä aidon ympäristön ja ihmisten huomioimiseen. Ei ole harvinaista, että kotiäiti pelaa puhelimellaan vahingossa yli tunnin kuuluisaa karkkipeliä, kun pyykit pitäisi pestä ja lapset kaipaisivat ulkoilua.

Mitä jos pariskunnat heittäisivät älypuhelimet yhdessäolon ajaksi pois? Miten se muka onnistuisi ja miksi? Ensinnäkin jokainen voi kysyä itseltään, koska on viimeksi istunut rakkaansa kanssa ravintolassa siten, että puhelin on saanut olla koko ajan taskussa tai laukussa? Eikö ajatuksia ja uutisia kannattaisi vaihtaa juuri tärkeimmän henkilön kanssa ennemmin kuin kertoa Facebookin turhemmille kavereille lautasen sisällöstä ja olinpaikasta?

Ihastunut ja rakastunut ihminen ajattelee unelmiensa kumppania koko ajan. Tosin nykypäivänä tyhjät hetket ja hiljaiset momentit peitetään puhelinta näpräilemällä. Kannattaa myös kokeilla, tuntuisiko se oman kullan käsi kädessä paremmalta kuin litteä luuri? Tai näyttäisikö konsertti paremmalta omin silmin katsottuna puhelimen näyttöön verrattuna?

Entä kuinka moni on huomioinut, minkälaisia maisemia jää päivittäisen linja-automatkan varrelle? Puhelin ei varmaankaan loukkaannu siitä, mikäli se ei saa koko ajan huomiota. Joku toinen sen sijaan saattaisi olla samanlaisesta huomiomäärästä hyvin, hyvin onnellinen.