Tietoturva-asiantuntija: Peitä tietokoneesi ja puhelimesi kamerat!

Digi · Stara.fi

Maailmalla on viime kuukausina seurattu epäuskoisena paljastuksia Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu NSA:n toimista ja siitä minne kaikkialle organisaation vakoilu on ulottunut. Tähän mennessä julkisuuteen on päätynyt vasta murto-osa Edward Snowdenin tiedoista, ja nekin ovat jo mullistaneet maailmaa. Rajuimmat paljastuiset voivat kuitenkin olla vasta tulossa.

Tähän mennessä paljastettujen tietojen mukaan NSA:lla on vapaa pääsy käytännössä kaikkien amerikkalaisten nettiyritysten tietoihin, eli muun muassa Facebookin, Googlen, Applen, Microsoftin ja Dropboxin käyttäjien henkilökohtaisiin tietoihin ja tiedostoihin.

Toisin sanoen valtaosa verkon pilvipalveluissa (mm. iCloud, DropBox, Google Drive) olevasta tiedosta on NSA:n käytettävissä. Lisäksi sillä on pääsy lukuisten valmistajien ulkoisiin kovalevyihin ja Applen iPhone-älypuhelimien kaikkeen sisältöön unohtamatta miljardien ihmisten älypuhelinten GPS-paikkatietoja.

Sydney Morning Herald -lehti tietoturva-alan ammattilaisten peittävän jokaisen verkossa olevan kameransa esimerkiksi teipillä, sillä sekä tietokoneen nettikameraa että älypuhelimen kameraa voidaan vakoilla etänä käyttäjän tietämättä.

Kännyköiden kameran vakoileminen tuli julki vasta tällä viikolla, mutta kerroimme jo pari viikkoa sitten kuinka Applen kannettavien tietokoneiden kameroihin pääsevät käsiksi muutkin kuin NSA:n asiantuntijat. Verkossa myydään jo nyt kameroiden peittämiseen tarkoitettuja iPatch-tarralapppuja.

Kameroiden lisäksi myös tietokoneiden ja puhelinten mikrofoneja voidaan käyttää vakoiluun, mutta niitä on hieman vaikeampi peittää tehokkaasti.