Elokuva-arvostelussa The Wolf of Wall Street

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Elokuvaviihteessä vilisee genreen katsomatta ihanan rakastettavia ja kieroja trickster-hahmoja – niitä, jotka rikkovat sääntöjä, huijaavat sinisilmäisiä ja putoavat lopulta omaan kuoppaansa. Erittäin kutkuttavaksi The Wolf of Wall Street -elokuvan tekee se, että tämän filmatisoinnin susihahmo perustuu tositapahtumiin.

Jordan Belfort, Wall Streetin voittamaton pörssihai, joka onnistui viilaamaan kaikkia linssiin. Miehen kahteen elämäkertaan puristettu tarina on amerikkalaisen unelman irvikuva ja suuren luokan ”kusetusutopia”, josta jokainen rahannälkäinen bisnesopportunisti voi vain haaveilla. Kun ohjaaja Martin Scorsese on valinnut elokuvansa pääosanesittäjäksi luottomiehensä Leonardo DiCaprion, ei voida mennä kovin kauaksi loisteliaasta lopputuloksesta.

Hollywoodin oma playboy ja nuoria malleja heilasteleva DiCaprio näyttää kuin syntyneen sikailevan Belfortin saappaisiin. Niiden istuvuudesta ei ole epäilystäkään. Suoraan yleisölle kohdistettu kerronta avaa veijarihahmon sieluttomuutta ja saa hänen ympärillään olevat seuraajat (muun muassa Jonah Hill, Jon Bernthal, Ethan Suplee, Kenneth Choi) vaikuttamaan ajattelutoimintaan kykenemättömiltä imbesilleiltä.

Belfortin ideologian mukaan elämässä menestymiseen ei vaadita kuin hyvät puhujan taidot. Kun on kyky suoltaa sujuvasti lööperiä, voi kirjanpitäjän pojasta tulla muutamassa vuodessa herra Isokiho, jolla on varaa heitellä dollarin seteleitä roskakoriin. Elokuva kertoo suuruudenhullun ja pohjattoman ahneen pörssihain noususta ja leväperäisestä irstailusta, joka johti lopulta tämän elämäntyylin tuhoutumiseen.

The Wolf of Wall Street on satiirinen mestariteos siinä, miten se kykenee kuvaamaan nykyisen länsimaisen elämäntavan menestyshakuisuutta. Jos kaiken ytimenä on pakkomielle tienata rahaa, millään muulla ei pian ole mitään väliä. Se näkyy myös elokuvassa, joka ei arastele näyttää dollaripaljouden aiheuttamaa hysteriaa. Tälle taudille ei kovin moni ole elokuvassa immuuni.

Wall Streetin susihukkaa voi huoleti tituleerata 71-vuotiaan Scorsesen mestariteokseksi. On ihme, jos kyseinen pätkä ei pääse Oscar-ehdokkaiden joukkoon seuraavalla pystikierroksella. Rankkojen kohtauksiensa, pöyristyttävän maailmankuvansa ja kielenkäyttönsä takia elokuva ei sovellu tosikoille tai liian herkille katsojille. Elokuvateatterilipun ostaneet varautukoot silmiä hivelevään törkyyn ja puolihäpeällisiin naurunpurskauksiin.

Lajityyppi: Draama, elämäkerta, rikoselokuva

Ohjaaja: Martin Scorsese

Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Jonah Hill, Jon Bernthal, Jon Favreau, Kyle Chandler, Jean Dujardin, Christine Ebersole, P.J. Byrne, Margot Robbie.

Ensi-ilta: 3.1.2014

Kesto: 2 h 59 min

Ikäraja: 16

Pisteet: 5/5