Näin Sotshin talviolympialaisiin tehdään lunta

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Talviolympialaisia ensimmäistä kertaa isännöivä Venäjä on muuttanut Mustanmeren rannalla sijaitsevan Sotshin rannikkokaupungin talvisiin urheilulajeihin sopivaksi keskukseksi. Monet ovat ihmetelleet, mistä kummasta kaikki lumi saadaan alueelle.

YouTube
YouTube

Nyt pääsemme sukeltamaan lumimestareiden maailmaan National Geographicin YouTube-videolla, jolla esitellään Michiganista kotoisin olevat lumentekijät. SMI Snow Makers -yrityksen johtaja Joe VanderKelen paljastaa, että he käyttävät talviolympialaisissa viimeisintä teknologiaa ja jalostavat luontoäidin tekemät hiutaleet uudeksi lumeksi sekunneissa.

Yritys käyttää lumen tekemisessä vettä, paineilmaa, jääkiteitä ja kylmää ympäristöä. Tuloksena syntyy lumimaista jauhetta, joka muistuttaa koostumukseltaan hyvin paljon kaksi viikkoa maassa ollutta lunta. Lumi on varmasti talviolympialaisten tärkein elementti, joten näitä miehiä voidaan pitää jopa tapahtuman tärkeimpinä herroina rahoittajien jälkeen.

Suomalaisittain talviolympialaisten kiinnostavin laji on varmasti jääkiekko. Miesten loppuottelu pelataan kisojen viimeisenä päivänä sunnuntaina 23. helmikuuta. Alppihiihdossa mielenkiintoisimmat päivät sinivalkoisin lasein katsottuna ovat 18. ja 21. helmikuuta, jolloin ratkaistaan naisten pujottelun ja suurpujottelun olympiamitalit.

Hiihdossa katse kiinnittyy suomalaisiin 13. – 15. helmikuuta, jolloin hiihdetään naisten kymppi ja miesten 15 kilometrin perinteinen sekä naisten 4 x viiden kilometrin viesti. 19. helmikuuta vuorossa ovat naisten ja miesten parisprintin finaalit. Toivottavasti lumimestareiden luomat ladut antavat suomalaisille mitaleja.