Naiset suosittelevat: ”Älä käytä vessapaperia!”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vessapaperia myydään aina. Vaikka ihmiset kieriskelisivät köyhyydessä, kuluttavat he rahansa aina kahteen pakkohankintaan: ruokaan ja vessapaperiin. Vai kuluttavatko sittenkään? Huffington Postin Live-tiimi tavoitti naisia, jotka ovat kieltäytyneet käyttämästä wc-paperia.

Ensimmäisenä puheenvuoronsa saa vihreitä arvoja kannattava Angela Davis, joka mieltää vessapaperin turhakkeeksi. Hänen perheensä on pärjännyt jo tovin ilman vessan seinällä roikkuvaa rullaa. Idea lähti säästämisestä, kun he karsivat kaikki ylimääräiset menot ja kulut pois ja päättivät kokeilla kahden viikon vessapaperitonta eloa. Tapa jatkui.

Yksi vessapaperirulla maksaa Suomessa keskimäärin 40 – 50 senttiä kappaleelta, ja niitä myydään isoissa monipakkauksissa. Voiko paperisen pyyhkimen hylkäämisellä kerryttää oikeasti muita kuin ympäristöystävällisiä säästöjä? Angelan mukaan hänen kuusihenkinen perheensä on säästänyt vuodessa noin 95 dollaria, vaikka he olisivat ostaneet vessapaperin alennuskupongeilla.

Ideana on, että pyyhkimiseen käytetään pelkästään uusiokäyttöistä materiaalia, kuten pyyhkeitä, rättejä, vanhoja t-paitoja tai muita riepuja. Idea ei ole sinänsä vieras, sillä vaippamarkkinoilta on löytynyt jo vuosia kierrätettäviä kestovaihtoehtoja. Angelan perheessä menee pyyhkintähommiin enää reilut 40 dollaria vuodessa, ja kuluihin on laskettu myös pyyhkeiden pesu- ja huuhtelukustannukset.