Mystinen jättiläinen ajautui rantaan – tutkijat eivät ole koskaan nähneet vastaavaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ei ole sellaista merta, jossa meduusoja ei olisi, vaan niitä löytyy valtamerien rannoilta aina syvämeren pohjiin saakka. Syynä tähän on kaiketi lajin sopeutuminen, ja meduusoilla on totisesti ollut aikaa – laji on nimittäin uiskennellut maapallon vesissä yli 500 miljoonaa vuotta.

Nyt Tasmanian rannalle on ajautunut jättikokoinen meduusa, joka on saanut paikalliset pyörittelemään päätään. Rannalla päiväänsä viettänyt perhe löysi massiivisen otuksen ja myöhemmin selvisi, että kyseessä on vielä tieteelle tuntematon laji. Meduusan halkaisija on 1,5 metriä ja sen polttiaissolut saavuttavat huikean 24 metrin pituuden.

Koska 94 prosenttia meduusojen vartalosta on vettä, näytti rannalla lojunut yksilö lähinnä hyytelökasalta. Tutkijoiden mukaan kyseessä on yksi suurimmista alueelta koskaan löydetyistä meduusoista. Lajista tiedotetaan lisää tutkimusten päätyttyä.

Suomessa meduusoita pääsee lähinnä näkemään yleisöakvaarioissa, mutta Itämeressä elää vakituisesti yksi meduusalaj, korvameduusa. Suurin osa meduusoista on ihmisille vaarattomia, ja nämä merten ballerinat ovat kiehtoneet ihmisiä kautta aikojen.