Meduusat ovat merten omaperäisiä otuksia – tiesitkö tämän niistä?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa meduusoita pääsee lähinnä näkemään yleisöakvaarioissa, mutta niitä esiintyy luonnonvaraisena kaikissa maailman merissä. Itämeressä elää vakituisesti yksi meduusalaj, korvameduusa. Suurin osa meduusoista on ihmisille vaarattomia, ja nämä merten ballerinat ovat kiehtoneet ihmisiä kautta aikojen.

Huffington Postin matkatiimi keräsi meduusoista yllättäviä faktoja, kuten sen, että kaikissa maailman merissä on omat meduusansa. Ei ole sellaista merta, jossa meduusoja ei olisi, vaan niitä löytyy valtamerien rannoilta aina syvämeren pohjiin saakka. Syynä tähän on kaiketi lajin sopeutuminen, ja meduusoilla on totisesti ollut aikaa – laji on nimittäin uiskennellut maapallon vesissä yli 500 miljoonaa vuotta.

Kaikki meduusat eivät pistä ihmistä, ja esimerkiksi jossakin päin maailmaa on mahdollista uiskennella vaarattomien meduusojen kanssa. Kuitenkin ne yksilöt, jotka pistävät, käyttävät polttiaissoluja. Meduusan lonkeroissa on polttiaissoluja, joista saaliiseen sinkoutuu pieniä kiinnityssiimoilla varustettuja myrkkyharppuunoita. Etenkin kuutiomeduusoiden myrkky on erittäin voimakasta ja vaarallista.

Meduusoilla ei ole aivoja, luita tai sydäntä, sen sijaan esimerkiksi kuutiomeduusalla on 24 silmää. Hiusmeduusa on maailman suurin meduusalaji, ja sen uimakellon halkaisija voi olla jopa kaksi metriä ja pyyntilonkerot 36 metriä. Mielenkiintoista on myös se, että maailman pienin meduusa on samalla myös vaarallisin. Korkeintaan 2,5 senttimetrisen Irukandji-meduusan myrkky on sata kertaa voimakkaampaa kuin kobran myrkky, ja peräti tuhat kertaa voimakkaampaa kuin tarantella-hämähäkin myrkky.