Älä koskaan heitä taikinaan roskikseen – tässä voi olla tulos

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pilalle mennyttä taikinaa ei kannata heittää koskaan roskikseen ainakaan silloin, jos taikinassa on käytetty hiivaa. Pahimmassa tapauksessa taikina alkaa nimittäin käydä roska-astiassa ja turpoaa monikertaiseksi. Näin on käynyt todistettavasti monen leipurin kotona.

Nyt verkossa leviää kuva, jossa näytetään Skotlannin Edinburghissa sijaitsevan pitserian roskis. Kuvan julkaissut Alisa Burn-Murdoch kiittää Papa John -pitseriaa siitä, että heidän taikinaa pursunnut jäteastia virkisti hänen työmatkaansa. Roskikseen heitetty taikina vyöryy laitojen yli kuin monsteri. Papa John twiittasi naiselle vastaukseksi, että ravintolassa suoritetaan parhaillaan tutkintaa asiasta.

He myös kiittävät Alisaa kuvasta ja asian informoimisesta. Leipomisessa käytettävä hiiva on itseasiassa sienilaji, joka alkaa toimia ja lisääntyä suotuisissa olosuhteissa. Hiivasolut käyttävät energiakseen taikinassa olevia hiilihydraatteja, jolloin käymisen aikana vapautuu hiilidioksidia. Hiilidioksidikuplat kohottavat taikinaa. Hiivan sienisolut kuolevat paistettaessa.