Uusi kännykkäsovellus leviää Libanonissa: ”Olen hengissä!”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Libanonin väestöä ovat viime aikoina koetelleet tuhoisat pommi-iskut. Niiden taustalla ovat maan sunnien ja shiiojen kiristyneet välit, sillä naapurimaassa Syyriassa käydään sisällissotaa kahden ryhmän välillä. Pommi-iskut ovat vaatineet lukuisia kuolonuhreja.

iamalive13022014

Levottomuudet ovat inspiroineet 26-vuotiaan libanonilaisnaisen kehittelemään matkapuhelimille suunnatun sovelluksen, jolla he voivat nopeasti ilmoittaa lähipiirilleen olevansa hengissä pommi-iskun tapahduttua. BBC-sivuston mukaan Sandra Hassanin kehittelemää I am Alive -sovellusta on ladattu jo 4.000 kertaa. Nainen kehitteli sovelluksen 21. tammikuuta, turhauduttuaan kotimaataan koetteleviin levottomuuksiin.

I am Alive -sovellus lähettää yhden napin painaluksella Twitter-viestin, jossa käyttäjän ilmoitetaan olevan hengissä. Myös Facebook-laajennus on työn alla. Sandra ei alkujaan uskonut sovelluksen saavan kovinkaan suurta suosiota. Julkaisun jälkeen maassa on kuitenkin nähty jo kaksi uutta pommi-isku, ja lukuisat ihmiset käyttivät sitä ilmoittaakseen omaisilleen säilyneensä näistä hengissä.

Maan puhelinlinjat tukkiutuvat usein iskujen jälkeen, kun ihmiset yrittävät selvittää ovatko heidän läheisensä hengissä. I am Alive kuitenkin toimii heikonkin internet-yhteyden piirissä. Sovellusta aiotaan tulevaisuudessa laajentaa toimivaksi Libanonin lisäksi muissakin levottomuuksien vaivaamissa maissa, ja NGO-järjestö on ilmaissut kiinnostuksensa järjestelmän tarjoamista mahdollisuuksista luonnonmullistusten iskiessä.