Poliitikon raju väite Barack Obaman presidenttiyden syystä

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Rasismivitsit ovat stand up -koomikkojen perusmateriaalia varsinkin monikulttuurisissa yhteisöissä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa monet tummaihoiset koomikot laukovat lavalla julmuuksia omasta ihonväristään.

On kuitenkin ammatteja, joissa rasistiset kommentit kannattaa jättää väliin. Nyt Yhdysvaltain kongressissa oleva poliitikko kommentoi Yhdysvaltojen presidentin ihonväriä julkisesti – ja sanoi sen olevan syy tämän valintaan. Republikaanipuolueen poliitikko Michelle Bachmann väitti, että Barack Obama valittiin presidentiksi, koska valkoihoiset tunsivat olonsa syylliseksi vuosia jatkuneen rasismin takia.

Kansa halusi tyynnyttää omatuntonsa äänen valitsemalla itselleen mustan presidentin, uutisoi Mother Jones -lehti. Väite on herättänyt ymmärrettävästi kohua, joten onneksi Bachmann ei aio pyrkiä uudestaan kongressiin.

Nainen myös totesi, ettei usko Hillary Clintonin voittomahdollisuuksiin tulevissa vuoden 2016 presidenttivaaleissa. Bachmann yritti itse päästä presidentin pallille vuonna 2012. Poliitikko saattaa joutua syömään sanansa Clintonin suhteen, sillä viime kuussa tehdyssä uusimmassa kyselyssä selvisi, että 77 prosenttia äänestäjistä odottaa USA:n valitsevan seuraavan kymmenen vuoden aikana naispresidentin.