Oletko pidättyväinen vai spontaani? Luonne määrittelee elämänkokemukset

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä lukeutuu vapaasieluisten kastiin, jossa voidaan hypätä päätä huimaavaan seikkailuun hetken mielijohteesta. He eivät suunnittelee tulevaa täsmällisten rutiinien avulla, vaan antavat virran viedä ja kuljettaa. Toisinaan pidättyväisemmät ihmiset saatetaan mieltää jopa tylsiksi.

Maltilliset henkilöt karsivat turhat riskit tehokkaasti pois elämästään harkitsevaisemmalla otteellaan. Spontaanit ihmiset eivät sen sijaan murehdi seurauksia, vaan elävät hetkessä, jossa heidän on hyvä olla. He eivät tahdo miellyttää ketään väkisin ja heidän kelkkaansa pääsevät usein vain samalla aaltopituudella olevat henkilöt. Ihmisjarrut ja pyrkyrit ovat heille ilmaa.

Täysillä elävät ihmiset nauttivat olemisesta ilman, että olisivat muista kuin itsestään riippuvaisia. Seikkailuun antautuen kartuttaa roimasti kokemuksia, kun pääsee esimerkiksi nauttimaan harvinaislaatuisesta auringonnoususta hotellin kattohuoneistossa järjestettyjen jatkobileiden jälkeen. Näky hiljentää kaikki ihailemaan luonnonilmiötä, joka olisi mennyt sivu suun kiltisti kotona nukkuessa.

Rämäpäät selviävät kokemuksien kautta kerrytetyn maalaisjärjen ja sosiaalisen luonteensa avulla kaikesta. Matkaan saatetaan lähteä jopa ilman varsinaista määränpäätä tai ainakin ilman karttaa. Spontaanit ihmiset ajattelevat, että he tahtovat ennemmin olla avoimin mielin ja ottaa kaikki matkan aikana tapahtuvat asiat vastaan. Nämä tyypit ovat valmiita myös vaihtamaan suunnitelmia lennosta, mikä tietysti antaa sijaa uusille ideoille. He tutustuvat ventovieraisiin ihmisiin helposti ja saavat helposti koko elämän kestäviä tuttavuuksia ympäri maailmaa.

Toki hetkessä elävät ihmiset saattavat myös rakastua intohimoisesti ensitunteen perusteella, mutta se on olennainen osa heidän rikasta elämäntarinaansa. Toisinaan seurustelukumppani on väärä, mutta haavojen parannuttua ero on lopulta vain vahvuus muiden joukossa. Spontaanisti elämänvirtaansa kuljettavat ihmiset rikkovat sopivassa suhteessa sääntöjä ja normeja – heidän ei todellakaan tarvitse seurata yleistä mielipidettä, Elite Daily muistuttaa.

Siksi rohkeat tyypit löytävät itsensä usein matkoilta ja paikoista, jonne heidän ei alunperin pitänyt edes mennä. Jännitystä elämään tuovat hetket kuljettavat soljuvasti koko elämää, eivätkä heidän seikkailunsa ole omasta mielestään ”isoja juttuja”, vaan tavallisia ja jokapäiväisiä asioita. Heidän mielestään on ok rakastua toisessa maassa asuvaan henkilöön tai vaihtaa kokonaisvaltaisesti elämänsuuntaa pienellä varoitusajalla. Spontaanit ihmiset sopeutuvat helposti uusiin paikkoihin, eivätkä tee suurempia suunnitelmia illanviettoja varten – he luottavat, että seikkailunhuuruinen flow vie kohtaloa aina eteenpäin.