30 000 vuotta vanha virus löytyi ikiroudasta – heräsi eloon!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ranskalaiset tiedemiehet kertoivat maanantaina erikoisesta tapauksesta, jossa he olivat löytäneet Siperian ikiroudan syvyyksistä ikivanhan viruksen ja herättäneet sen eloon. Jättiläiskokoinen virus oli ennen löytymistään ollut jäässä noin 30.000 vuoden ajan.

Proceedings of the National Academy of Sciences
Proceedings of the National Academy of Sciences

Löytöä pidetään varoitusmerkkinä maapallon lämpenemisestä. Pithovirus sibericum -niminen virus löytyi noin 30 metrin syvyydestä kairatusta maanäytteestä Chukotkan alueelta Itä-Siperiasta, jossa vuoden keskilämpötila on 13,4 astetta pakkasen puolella. Viruksen ikä selvitettiin radiohiilitutkimuksella, ja se ajoittui Neanderthalin ihmisten ja mammuttien aikakaudelle, Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehti uutisoi.

Jättiläiseksi viruksen osoittautui, koska se sisältää 500 geeniä. Tavallinen influenssavirus sisältää vain kahdeksan. Pithovirus sibericumin kerrotaan kuitenkin olevan ihmisille harmiton. Virus oli samalla uuden viruslahkon ensimmäinen löytö.