Yritä päästä näistä tavoista eroon ennen matkaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kohteliaat käytöstavat pätevät myös ulkomailla. Tavatessa tervehditään ja lopussa sanotaan kiitos. Reissussa ei kannata tuijotella muita ihmisiä suu avoinna ja osoitella sormella. Yhtä tökeröä on harhailla ahtailla kaduilla isojen karttojen kanssa tai epäkunnioittaa paikallista kulttuuria esimerkiksi kännissä örveltämällä.

Näistä ominaisuuksista on helppo päästä eroon, mutta kuinka on muiden haitallisten tapojen laita?

Huffington Postin matkailusivustot ovat koonneet kaikkien vinkiksi viiden kohdan listan huonoista tavoista, joista ei ole reissuilla yleensä muuta kuin haittaa. Ensinnäkin aktiivinen sosiaalisessa mediassa roikkuminen saattaa viedä huomion pois matkasta. Katseletko uusia maisemia mielummin kännykän kameran läpi vai omilla silmillä? Sosiaalisen median päivitykset voi esimerkiksi ajoittaa iltoihin ennen nukkumaan menoa, kun samalla voi käydä läpi kulunutta matkapäivää ja sen tapahtumia.

Tupakoiminen alkaa olla suhteellisen hankalaa useissa kaupungeissa ja matkakohteissa. Harvalla lentokentällä on mahdollisuus tuprutteluun ja monissa majoitusalanliikkeissä sauhuttelu on ehdottoman kiellettyä sakkojen uhalla. Helpointa olisikin vaihtaa savukkeet nikotiinin korviketuotteisiin ja nauttia vaikkapa laadukas sikari herkullisen illallisen päätteeksi.

Kiroileminen ainakin kansainvälisellä sanoilla kannattaa karsia minimiin. Monissa suosituissa matkakohteissa on nimittäin myös lapsia, ja heidän vanhempansa voivat mulkaista ilkeällä katseella, kun tuntematon turisti laukoo juttujaan kuin merimies. Suomalaisten on muutenkin hyvä karsia kansainväliset alatyyliset sanat pois ulkomailla.

Kynsien syöminen on aina ällöttävä tapa, mutta vielä inhottavampaa siitä tulee matkoilla. Tapa voi johtaa sairaaksi tulemiseen, koska kynsien alle tarttuu suuri määrä vieraita bakteereita. Käsiä kannattaa desinfioida säännöllisesti matkoilla muutenkin, eikä sormia ole hyvä imeskellä. Myös tuhlaavaiseen elämäntyyliin taipuvaiset ihmiset joutuvat helposti ongelmiin ulkomailla, kun silmät sumenevat reissusta ja budjetti unohtuu. Helpoin keino lienee päivittäisen rahamäärän varaaminen käteisenä, jota ei yksinkertaisesti saa ylittää. Tuliaisille voi varata oman könttäsumman.