Edward Snowden on nyt toimintasankari – tältä näyttää oma actionfiguuri

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:lle ja kansalliselle turvallisuuspalvelu NSA:lle työskennellyt kolmekymppinen Edward Snowden kuvastaa monen mielestä aikansa supersankaria. Harva uskaltaa paljastaa Yhdysvaltojen kyseenalaisia vakoilutoimia koko maailman tietoisuuteen.

YouTube
YouTube

Vaikka Edward Snowdenia koskevat uutiset voisivat olla laaja-alaisesti salamyhkäisiä toimia paljastavia, keskittyvät ne turhan usein etenkin miehen kotimaassa hänen mollaamiseen tai toissijaisesti tärkeisiin asioihin. Esimerkkinä mainittakoon miehen mieltymys naiseksi pukeutumiseen, joka vei mediahuomion pois varsinaisesta aiheesta, eli vakoilemisesta. Silti Edward Snowden edustaa monen mielestä kansalaisten oikeuksien puolesta puhuvaa tahoa, joka on julkisesti kyseenalaistanut Yhdysvaltojen tietojenkeruutoimet.

Nyt Snowdenille on tehty oma toimintafiguuri, Whistle Blower Edward Snowden. 30-senttisellä nukella on päällään teknikolle sopivat vaatteet ja käsissään kannettava tietokone. Edward Snowden on muun muassa paljastanut, että Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu on urkkinut tavallisten ihmisten puhelutietoja, salakuunnellut Venäjä presidentti Dmitri Medvedevin puhelinta ja vakoillut miljoonia kiinalaisten tekstiviestejä. Hänet on äänestetty Guardian-lehden vuoden 2013 henkilöksi 40 prosentin äänimäärällä.